Caută
Close this search box.

Pakistanul blocat de proteste legate de achitarea femeii acuzate de blasfemie

Protestatarii islamiști au blocat joi drumurile din marile orașe ale Pakistanului pentru a doua zi opunându-se unei decizii a Curții Supreme din ziua precedentă de a achita o femeie creștină condamnată la moarte pentru acuzațiile de blasfemie, informează Reuters.

Grupuri de protestatari de la un partid ultra-islamist au blocat aproximativ 10 drumuri cheie în orașul sudic Karachi și din Lahore, au relatat Geo TV și alte canale. Școlile private din ambele orașe au fost închise la fel și în capitală.

Într-un discurs, un membru al TLP i-a îndemnat pe suporteri să provoace noi incendii dacă poliția va reuși să le stingă. Demonstranții protestează împotriva deciziei instanței de a o elibera pe Asia Bibi, o mamă a patru copii, care a trăit sub amenințarea morții de la începutul anului 2010, fiind prima femeie condamnată la moarte prin spânzurare. Bibi a fost acuzată că a făcut observații deranjante despre islam, după ce vecinii și-au exprimat obiecția față de apa de băut din paharul lor pentru că nu era musulmană. Dar o comisie formată din trei judecători, înființată pentru a asculta recursul, condusă de Saqib Nisar, a decis că dovezile sunt insuficiente.

Cazul a împărțit Pakistanul, unde doi politicieni care au căutat să-o ajute pe Bibi au fost asasinați și a șocat creștinii din întreaga lume, iar Papa Francisc a spus că s-a rugat pentru Bibi.

Într-un discurs la televiziunea națională de miercuri târziu, premierul Imran Khan a avertizat protestatarii că guvernul ar acționa împotriva oricărei blocade prelungite. „Nu vom permite nici o daună. Nu vom permite ca traficul să fie blocat”, a spus Khan. „Vă aduc aminte, nu împingeți statul în măsura în care este forțat să ia măsuri”. Reportajul lui Khan a urmat comentariilor unui lider senior al grupului islamist TLP, care a cerut să fie ucis șeful justiției Nisar și ceilalți doi judecători. „Toți cei trei merită să fie uciși”, a declarat co-fondatorul TLP, Muhammad Afzal Qadri, într-un protest din Lahore. „Fie agenții lor de pază, fie șoferul lor, fie bucătarul lor ar trebui să-i omoare”. El a cerut, de asemenea, eliminarea noului guvern al lui Khan și a cerut ofițerilor din armată să se ridice împotriva șefului militar general Qamar Javed Bajwa.

Hafiz Saeed, un islamist influent pe care SUA îl acuză că a fost conducătorul atacurilor din Mumbai în 2008, care a ucis 166 de persoane, a cerut proteste după rugăciunile de vineri după-amiază. Un alt grup islamist, Consiliul Milli Yakjehti, se întâlnește, de asemenea, joi pentru a discuta cazul lui Bibi și poate lansa proteste.

Locul unde se află Bibi și familia ei sunt neclare, iar speculațiile că va părăsi Pakistanul împreună cu familia sa cresc, aceștia fiind nevoiți să se ascundă de-a lungul ultimilor opt ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri