Caută
Close this search box.

Persoanele care călătoresc, atenție la pericolele pentru sănătate

Persoanele care intenționează să meargă în scop turistic sau de serviciu in diferite zone ale globului trebuie să aibă în vedere şi eventualele pericole pentru sănătate.
Medicii recomandă ca înaintea plecării în străinătate să ne interesăm de eventualele boli pe care le am putea contracta şi să avem în vedere profilaxia.
Despre acest subiect am discutat cu dr. Simin-Aysel Florescu, medic primar boli infecţioase, conf. UMF Carol Davila, director medical  Clinica de Boli Infectioase si Tropicale „Dr. Victor Babes”.
,,Trebuie să  ţinem  seama de zona  în care mergem de perioada  pe care o vom  petrece în zona respectivă, condiţiile de locuit şi de călătorie dar şi de ce boli suferim”, a declarat pentru publicaţia noastră dr. Simin Ayse Florescu.
Doamna doctor a discutat în principal despre zonele tropicale Africa, America Centrală şi de Sud şi Asia, zone în care este recomandată profilaxia specifică împotriva unor afecţiuni cum ar fi febra tifoidă, malaria hepatita A,B, chiar şi revaccinarea antipoliomielitică, în zone cu circulaţiede virus polio sălbatic sau vaccinal.
Medicul atrage atenţia că au fost şi recomandări greşite făcute de nespecialişti.
,,Am întâlnit şi multe recomandări greşite, de pildă clorochină care  nu mai este recomandată .
Trebuie să se  facă profilaxie vaccinală. Trebuie făcute recomandări în cazul bolilor nevaccinabile, recomandate anumite substanţe de protecţie pentru tegumente. Sunt anumite ţări  din Africa unde vaccinarea  împotriva febrei galbene se face înainte  de trecerea graniţei.
În prezent foarte multe lucruri sunt în schimbare şi datorită încălzirii globale şi de aceea trebuie discutat cu un specialist. În Brazilia de exemplu era o zonă unde nu era nevoie de vaccine împotriva febrei galbene în ultimul an se recomandă vaccinarea pentru aceste zone,, a explicat dr. Simin Florescu.
Medicul a subliniat că, înainte cu 3 sau 4 săptămâni de plecare, trebuie consultat un medic de specialitate.
În ţări din jurul Mării Mediterane cum ar fi Spania ,Italia, Grecia au fost cazuri de Leishmaniază. Au fost cazuri de malaria în Grecia în unele zone.
România figura în ultimii doi ani  cu risc de rujeolă.
Dr. Simin Florescu a făcut referire la faptul că, în Europa, există boli emergente cum ar fi malaria, Leishmania, mai ales boli vectoriale din cauza încălzirii globale.
De asemenea, dr. Florescu a  punctat că avem specialişti în domeniu, Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale Victor Babeş fiind de referinţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri