Caută
Close this search box.

Poliţiştii francezi au fraternizat cu manifestanţii, repetând gestul jandarmilor bulgari

Poliţiştii francezi

Numeroşi reprezentanţi ai PSD au profitat de protestele din Franţa pentru a lua din nou apărarea jandarmilor care au acţionat violent în data de 10 august şi pentru a-i ataca pe liderii europeni care au condamnat represiunea din Piaţa Victoriei. Însă intervenţia forţelor de ordine din Franţa este departe de a fi asemănătoare cu violenţele din 10 august, observă Aktual 24.

La Bordeaux de exemplu poliţiştii trimişi să elibereze un drum de acces de protestatari s-au solidarizat în schimb cu aceştia, scoţându-şi căştile, în uralele mulţimii. Imaginile au devenit virale în scurt timp.

În acelaşi timp, în România, numeroşi reprezentanţi ai PSD au ţinut să acuze liderii UE de ipocrizie, pentru că au sancţionat givernul de la Bucureşti pentru modul vilent în care au interventi jandarmii în 10 august. Însă, încă o dată, este o mare diferenţă între modul în care au intervenit forţele de ordine din Franţa şi cel în care au acţionat jandarmii în Piaţa Victoriei.

„Am pierdut aproape 5 minute să găsesc date despre protestul din Franţa, timp pe care unii nu au chef să îl aloce informării şi o dau înainte cu ‘si acolo jandarmii bat protestatari’.

Că tot le plac unora comparaţiile, continuă aceasta:

1. În Franţa, poliţia a chestionat 300 de protestatari agresivi/agitatori şi i-a reţinut pe 150 dintre ei, extrăgându-i dintre protestatarii paşnici. Câţi au fost reţinuţi la noi? Aud?

2. S-a dat cu gaze lacrimogene izolat, când s-a încercat pătrunderea în palatul preşedintelui şi pentru a debloca unele artere importante. Nu au dat cu gaz aiurea, în mulţime. Nu au evacuat oamenii forţat, nu i-au fugărit cu gaze sau bastoane pe cei paşnici.

3. Ultima, şi cea mai faină: în Franţa, nu doar că nu i-au evacuat forţat, ci i-au lăsat să protesteze peste noapte. În jur de 1200 de protestatari paşnici au rămas peste noapte în Paris, iar poliţia le-a oferit protecţie.

Protecţie, ştiţi cum vine asta? Adică jandarmeria şi poliţia nu apară doar instituţiile, ci şi dreptul oamenilor de a protesta paşnic. Da. Fix ca la noi”, a explicat Alexandra Hâlmă, pe Facebook.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a afirmat ironic, într-o postare pe Facebook, referindu-se la protestele din Franţa, că este sigur că Parlamentul European va reacţiona în regim de urgenţă şi va adopta o rezoluţie dură, concluzia sa fiind că Europa nu are doar mai multe viteze, ci şi multiple standarde, multă ipocrizie, multă aroganţă şi multă nesimţire.

„Proteste? Sute de mii (reali!) în stradă? Gaze? Victime? Sunt sigur că Parlamentul European va reacţiona în regim de urgenţă şi va adopta o rezoluţie dură. Parchetul General al Curţii de Casaţie a Franţei va declanşa o anchetă împotriva forţelor de ordine. Nu? Jean Claude, Franz, Manfred, nimic? Facem “ciocu’ mic” că la corupţia (zice GRECO) la nivel înalt din Franţa, că la corupţia (plus spălare de bani şi finanţarea terorismului!) de la ING, ori ca la corupţia (globalizată, să ajungă la toată lumea) de la Siemens-ul lucrului bine făcut?”, comentează pe Facebook senatorul social-democrat.

Concluzia sa este că Europa nu are doar mai multe viteze, ci şi multiple standarde.

„Nu, Europa nu are doar mai multe viteze. Are şi multiple standarde. Are şi multă ipocrizie. Multă aroganţă. Multă nesimţire. Din păcate, cozi de topor şi caractere de limacşi… mai mult pe la noi”, conchide Şerban Nicolae.

Peste 400 de persoane au fost rănite, dintre care 14 grav, la protestele organizate începând de sâmbătă dimineaţă în Franţa faţă de creşterea taxelor şi de scăderea puterii de cumpărare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri