Caută
Close this search box.

Primele critici privind reînnoirea sancțiunilor împotriva Iranului: Ministrul de Externe al Turciei declară că izolarea Teheranului reprezintă un pericol

Ministrul de Externe al Turciei a criticat marți reînnoirea sancțiunilor SUA asupra industriei petroliere și navale a Iranului, declarând că este periculos să izoleze Iranul și este nedrept să-i pedepsească oamenii, a informat agenția de știri Anadolu citată de Reuters.

Comentariile lui Mevlut Cavusoglu adresate reporterilor în Japonia au venit la o zi după ce Washingtonul a reimpus sancțiunile, abandonând o înțelegere între puterile mondiale și Iran asupra programului său nuclear, în timp ce permitea statelor, inclusiv Turciei, să continue să cumpere țiței din Republica Islamică. „Nu credem că vreun rezultat ar putea fi atins cu sancțiuni. Cred că dialogul și discuțiile semnificative sunt mai utile decât sancțiunile”, a spus el.

Decizia președintelui SUA, Donald Trump, urmărește să lovească economia iraniană dependentă de petrol și să forțeze Teheranul să renunțe nu numai la ambițiile sale nucleare și la programul de rachete balistice, ci și la sprijinul său pentru grupurile militare din Siria, Yemen, Liban și alte părți ale Orientului Mijlociu. Washingtonul s-a angajat să oprească în cele din urmă toate achizițiile de țiței din Iran, dar pentru moment a spus că opt țări – China, India, Coreea de Sud, Japonia, Italia, Grecia, Taiwan și Turcia – pot continua importurile fără vreo pedeapsă. Exporturile brute contribuie cu o treime veniturilor guvernului iranian.

Turcia depinde foarte mult de importuri pentru a-și satisface nevoile energetice, iar Iranul învecinat a fost una dintre principalele sale surse de petrol datorită proximității, calității brute și diferențelor favorabile de preț, spun comercianții.

Cavusoglu a mai spus că nu este ușor ca țările, inclusiv Turcia și Japonia, să diversifice resursele energetice pentru a se conforma sancțiunilor. „Nu numai țările vecine, dar multe țări din multe regiuni ale lumii sunt afectate de aceste sancțiuni unilaterale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri