Caută
Close this search box.

Primele rămășițe umane descoperite în „Pompei mayaș” din El Salvador

Rămășițe umane au fost descoperite pentru prima dată în Joya de Ceren din El Salvador, oraș îngropat de o erupție vulcanică cu mai mult de 1.400 de ani în urmă și numit uneori „Pompei mayaș”, a declarat joi ministerul culturii citat de AFP.

Un schelet, care era în stare proastă, a fost descoperit la începutul lunii noiembrie, îngropat cu un cuțit de obsidian la situl arheologic dedicat patrimoniului mondial UNESCO situat la aproximativ 35 de kilometri nord de capitala San Salvador. Persoana „a locuit probabil în oraș, dar nu a fost omorâtă de erupția vulcanului Loma Caldera”, a declarat arheologul Michelle Toledo. Toledo a adăugat că cercetătorii au crezut că rămășițele datează la perioada târzie clasică mezoamericană din cauza prezenței cenușii vulcanice albe fine, cunoscută sub numele de „Tierra Blanca Joven”, rezultată din erupția vulcanică din jurul anului 535 d.Hr. Erupția cataclismică a vulcanului Loma Caldera a distrus numeroase situri Maya și a fost responsabilă pentru formarea lacului Ilopango, cu o suprafață de 72 kilometri pătrați.

Rămășițele sunt primele descoperite în mai mult de 40 de ani de săpături.

La fel ca Pompei și Herculaneum în Italia, rămășițele lui Joya de Ceren au fost descoperite în stare excepțională, oferind o perspectivă rară asupra modului de viață mayaș, inclusiv ritualuri, agricultură, comerț, guvernare și obiceiuri alimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri