Caută
Close this search box.

Primul avion propulsat cu ioni, ca în Star Trek – zboară silențios și nu are nevoie de motor!

Performanța este un uriaș pas înainte pentru industria dronelor şi cea aeronautică. Ne-am obișnuit în ultima perioadă ca tehnologiile din filmele science fiction să prindă viață, iar o astfel de tehnologie testată recent cu succes, și pe care cu doar câteva luni în urmă ne-o puteam doar imagina, va schimba cu siguranță modul în care vor arăta aparatele de zbor în viitor. Potrivit unei lucrări publicate în Nature, cei de la MIT au reușit să creeze o aeronavă capabilă să zboare doar alimentată de o transmisie ionică

Pare a fi ficţiune dar nu este aşa: cercetătorii au efectuat un test reuşit cu un miniavion propulsat cu ioni, o premieră „istorică” pe care o consideră promiţătoare pentru industria dronelor şi cea aeronautică, relatează AFP.

Acest tip de propulsie constă în utilizarea unui câmp electric pentru a accelera ionii (particule încărcate) care intră în coliziune cu aerul, creând un „vânt ionic” care determină zborul avionului. Silenţios, acest avion are numeroase avantaje: piesele sale mecanice nu trebuie să fie mobile, nu este dotat cu motor cu combustie, nu consumă deci combustibil şi nu produce emisii poluante. Avionul poate avea succes în cazul în care cercetătorii reuşesc să transforme testul pe o scară mai largă.

Prototipul experimental, prezentat miercuri în revista Nature, este un miniavion, fel de dronă formată dintr-o aripă, care susţine un dispozitiv de propulsie prin cablu, cuplat la o baterie de înaltă tensiune care produce vânt ionic. Avionul, a cărei aripă are o dimensiune de cinci metri, are o greutate de 2,45 kilograme şi a reuşit să parcurgă până la 55 de metri la o viteza de 4,8 metri/secundă în timpul unei serii de zboruri de testare în SUA efectuate de o echipă a Massachusetts Institute of Technology.

„Acesta este primul zbor extins al unei aeronave care utilizează propulsia electroaerodinamică”, a subliniat Steven Barrett, de la departamentul aeronautic al MIT.

„Viitorul aviaţiei nu ar trebui să stea în lucruri precum elicele şi turbinele. Ar trebui să semene mai degrabă cu Star Trek, cu un fel de strălucire albastră şi ceva care planează în aer „, a spus el.

Vântul ionic a fost identificat pentru prima oară în anii 1960, însă majoritatea oamenilor de știință și profesioniștii din aviație au insistat că procesul nu va fi niciodată suficient de eficient pentru a fi utilizat pentru aeronave. Cu toate acestea, nu numai cercetătorii MIT demonstrează primul zbor al unui avion propulsat în acest mod, dar arată, de asemenea, că eficiența va crește odată cu creșterea vitezei aeronavei, deoarece electrozii care fac motorul funcțional creează o astfel de tracțiune aerodinamică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri