Caută
Close this search box.

Prințul moștenitor Mohammad bin Salman: Jamal Khashoggi era un islamist periculos

Prințul moștenitor saudit, Mohammad bin Salman, a declarat Statelor Unite că îl considera pe jurnalistul asasinat Jamal Khashoggi ca fiind un islamist periculos, spun rapoartele mass-media citate de BBC.

Prințul Mohammad a spus acest lucru într-un apel telefonic la Casa Albă, după ce Khashoggi a dispărut, dar Arabia Saudită a recunoscut ulterior că l-a omorât.

Khashoggi, cetățean saudit care lucra pentru presa americană, a fost un critic binecunoscut al conducătorilor țării sale de origine. Trupul său nu a fost încă găsit, dar Turcia, SUA și Arabia Saudită au fost de acord cu faptul că a fost ucis la consulatul saudit din Istanbul la 2 octombrie. Arabia Saudită neagă că familia regală a fost implicată și spune că este „hotărâtă să afle toate faptele”.

La sfârșitul lunii trecute, prințul Mohammad a spus că „crima a fost dureroasă pentru toți saudiți”.

Detaliile apelului telefonic

În timpul convorbirii cu ginerele președintelui Donald Trump, Jared Kushner, și cu consilierul pentru securitatea națională, John Bolton, prințul Mohammad a spus că Khashoggi a fost membru al Frăției Musulmane, o organizație islamistă transnațională, a raportat „Washington Post”. Apelul telefonic este raportat că a avut loc la 9 octombrie, la o săptămână după ce Khashoggi a dispărut. Prințul Mohammad a cerut, de asemenea, ca Casa Albă să păstreze alianța SUA – Arabia Saudită.

Într-o declarație adresată ziarului, familia lui Khashoggi a negat că a fost membru al Frăției Musulmane și a spus că jurnalistul asasinat a refuzat acest lucru în mod repetat în ultimii ani. „Jamal Khashoggi nu a fost o persoană periculoasă în nici un fel posibil. Să spui asta este ridicol”, a spus declarația.

Evoluția anchetei

Nu există încă un consens cu privire la modul în care a murit Khashoggi. Acesta a intrat în consulat pentru a sorta documentele pentru căsătoria cu logodnica sa turcă, Hatice Cengiz.

Turcia a declarat că a jurnalistul a fost strangulat imediat după intrarea în consulat și corpul său dezmembrat „în conformitate cu planurile făcute în avans”. Presa turcă a citat anterior surse spunând că Khashoggi a fost torturat.

Arabia Saudită și-a schimbat relatarea despre ceea ce s-a întâmplat cu Khashoggi. Când a dispărut pentru prima dată, a spus că Khashoggi a ieșit din clădire în viață. Mai târziu, a recunoscut că a fost ucis, spunând că uciderea a fost premeditată și a fost rezultatul unei „operațiuni necinstite”. În același timp, a arestat 18 suspecți care vor fi urmăriți penal în Arabia Saudită dar Turcia dorește extrădarea suspecților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri