Caută
Close this search box.

Proiectul de exploatare auriferă cu cianuri de la Certej, amânat. Ce spun autoritățile

Victorie de moment a activiştilor de mediu, în cazul proiectului de exploatare auriferă cu cianuri de la Certej, care presupune defrişarea unei păduri ce face parte dintr-o arie protejată.

Ministrul Apelor şi Pădurilor admite că terenul respectiv ar putea face obiectul unor cereri de retrocedare şi al unui litigiu în instanţă şi promite că, în acest caz, nu va propune scoatarea lui din fondul forestier. De altfel, aşa prevede legea.

Pădurea de la Certej, unde ar urma să fie dezvoltată mina de aur, are o poveste complicată. Activiştii de mediu susţin că o suprafaţă importantă ar fi fost retrocedată abuziv primăriei din localitate, care a cedat-o companiei investitoare Deva Gold. Mai mulţi localnici ar fi cerut instanţei să le restituie pădurea, iar DNA Alba face cercetări privind modul în care terenul a ajuns în stăpânirea altcuiva.

Cert este că, atâta vreme cât situaţia este neclară, legea interzice scoaterea terenului din fondul forestier.

Când a propus adoptarea unei hotărâri de guvern care permite defrişarea celor 56 de hectare, Ministerul Apelor şi Pădurilor a precizat că terenul nu face obiectul unor cereri de restituire, nu e grevat de sarcini şi nu formează obiectul unor litigii. Acum, ministrul are îndoieli.

Ioan Daneș, Ministrul Apelor şi Pădurilor: ”Am făcut către instanţă o adresă prin care am solicitat să ne spună să ne transmită dacă într-adevăr acea sesizare făcută de obşte se regăsește şi un dosar care este depus la instanţă. Dacă vom afla legislaţia în vigoare spune că orice suprafaţă aflată în litigiu nu se pate scoate din fondul forestier asta spune lege noi asta vom face.”

Şi senatorii comisiei pentru ape şi păduri sunt cu ochii pe acest proiect. Unii recunosc că împădurirea, în compensare, a unei alte suprafeţe, nu rezolvă problema. În plus, senatorul Mihai Gotiu atrage atenţia că în zona s-a mai dat o licenţă minieră, ceea ce atrage suspiciuni.

Daniel Goțiu, senator: ”Lucru semnalat de comisia de petiţii şi abuzuri era să se verifice dacă nu se urmăreşte autorizarea fragmentara a unor proiecte astfel că de la un proiect de o anumită dimensiune să ajungem la un proiect mult mai mare la o suprafaţă mult mai mare cu un impact cumulat mult mai grav, e nu doar o distrugere a mediului este o încălcare a normelor europene.”

În 1971, pe când la Certej o întreprindere de stat exploata aurul, aici a avut loc o tragedie ţinută în secret de autorităţile comuniste: digul de la barajul de steril s-a rupt, iar nămolul toxic s-a revărsat peste un cartier de blocuri şi mai multe gospodarii. Arhivele spun că 89 de oameni au murit atunci, şi peste 70 au fost răniţi.

Pe de altă parte, autorităţile locale spun că mâna de aur ar aduce bunăstare localnicilor, iar investitorul susţine că tehnologia pe bază de cianuri pe care o va folosi elimina orice risc pentru populaţie şi mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri