PSD vrea să deconteze din fondurile europene proiectele date baronilor locali prin controversatul Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și nefinalizate.

O metodă prin care vrea să diminueze deficitul bugetar din acest an. Inițiativa apare într-un proiect de lege adoptat la finalul lunii octombrie și trimis președintelui Iohannis pentru promulgare.

Pentru ca mișcarea PSD să fie pusă în operă, e nevoie însă de aprobarea formală a Comisiei Europene, dar și de acceptarea la decontare la Bruxelles a fiecărui proiect propus de România.

Or, potrivit surselor G4Media.ro, guvernul nu a trimis încă la Comisia Europeană o cerere pentru acceptarea la decontare a acestor proiecte – multe dintre ele având o relevanță extrem de mică pentru comunitățile locale. PNDL este gestionat de Ministerul Dezvoltării, condus în acest moment de Paul Stănescu, baron PSD de Olt.

Mizele PSD din spatele acestei inițiative?

În primul rând, nevoia de a ține sub control deficitul bugetar, care amenință să depășească ținta asumată de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Dacă Bruxelles-ul va deconta în acest an o sumă importantă prin acest nou mecanism pentru proiectele nefinalizate și pentru care Guvernul a făcut deja plăți în 2018, atunci acei bani vor fi recuperați de la UE, cu efect pozitiv asupra deficitului bugetar.

În al doilea rând, ar crește nivelul de absorbție a fondurilor europene, capitol la care România stă prost din cauza lipsei sau întârzierii marilor proiecte de infrastructură.

În al treilea rând, dacă Executivul european ar fi de acord cu propunerea României, s-ar crea un precedent care ar folosi Guvernului României și pe viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 5 =