Caută
Close this search box.

Războiul din Yemen: Senatul american inițiază măsuri pentru a retrage sprijinul american coaliției saudite

Senatul american a adoptat o măsură pentru a retrage sprijinul american pentru o coaliție condusă de Arabia Saudită în Yemen, informează BBC.

Într-o lovitură dură pentru președintele Donald Trump, senatorii au votat 63-37 pentru a continua o moțiune privind încetarea sprijinului SUA. Secretarul de stat Mike Pompeo și secretarul apărării, Jim Mattis, au cerut senatorilor să nu sprijine această moțiune, declarând că aceasta ar agrava situația din Yemen. Votul vine în urma uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, rezident al SUA.

Critica Arabiei Saudite a crescut de când jurnalistul proeminent a fost ucis în timpul unei vizite la consulatul saudit de la Istanbul, în Turcia, la 2 octombrie.

Senatorii americani, care s-au întâlnit, miercuri, într-o sesiune închisă privind relațiile cu Arabia Saudită, au criticat, de asemenea, în mare măsură lipsa directorului CIA la audierea lor. Gina Haspel a auzit o înregistrare a crimei lui Khashoggi furnizată de Turcia și a studiat dovezi în acest caz. Un senator a descris absența ei ca o „mușamalizare”.

Votul Senatului este văzut ca o mustrare pentru președintele Trump, care a descris Arabia Saudită drept un aliat vital și a respins cererile de sancțiuni împotriva conducerii regatului. Săptămâna trecută, Trump a respins o evaluare a CIA, conform căreia prințul Mohammed bin Salman a fost de vină pentru moartea lui Khashoggi.

Votul în Senat înseamnă o dezbatere suplimentară privind sprijinul SUA pentru Arabia Saudită care este așteptată săptămâna viitoare. Cu toate acestea, corespondenții spun că, chiar dacă Senatul trece în cele din urmă rezoluția bipartizană, are puține șanse să fie aprobată de către Camera Reprezentanților în exercițiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri