Robert Adam, diplomat și cercetător în sociologia și istoria sportului la Universitatea liberă Bruxelles, a lansat o propunere inedită, cu potențiale implicații politice: unirea echipelor naționale de rugby ale României și Republicii Moldova și participarea comună la competițiile internaționale.

Diplomatul și cercetătorul român a dat exemplul Irlandei și Irlandei de Nord, care participă cu o echipă comună la marile competiții internaționale de rugby.

Propunerea a pornit de la degringolada rugby-ului în întreaga regiune. ”România ar trebui să își asume misiunea de a contribui la consolidarea rugbyului în regiune, ca actor de tradiție al acestui sport.

Să spunem în Republica Moldova, Serbia, Ucraina. Iar începutul ar putea fi făcut, simbolic, cu Republica Moldova. Rugbyul basarabean este pe tobogan. Echipa națională a retrogradat în al patrulea eșalon european.

Cei mai buni jucători nu mai onorează convocările. Disputele intestine aproape că au șters Moldova de pe harta rugbyului. În acest moment, România poate și trebuie să întindă o mână de ajutor. Ca un început, ar putea fi integrat calendarul competițional.

O echipă din Republica Moldova ar putea intra în Divizia Națională de Seniori, al doilea eșalon din România. La fel, o echipă feminină și pentru rugyul în șapte, sport olimpic. Precaritatea rugbyului românesc este, văzută de peste Prut, un Eldorado.

Asistența ar trebui să meargă și spre dezvoltarea sectorului de copii și juniori. În final, Club 16 propune, pe modelul irlandez, o echipă națională unificată a României și Republicii Moldova”, a scris Robert Adam pe site-ul suporterilor români de rugby Club 16.

”O echipă de rugby unificată a României și Republicii Moldova ar fi deopotrivă un omagiu adus de Centenar comunității de limbă și istorie, precum și un pas spre stoparea declinului rugbyului pe ambele maluri ale Prutului”, a mai scris Robert Adam.

86 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 8 =