Caută
Close this search box.

Românilor li s-ar putea interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat

guvernul

Pensionarii nu se vor mai putea angaja la stat, iar veniturile din pensii nu vor mai putea fi cumulate cu cele salariale obținute ca angajat al unei instituții bugetare.

Eliminarea posibilității de a cumula cele două venituri se regăsește într-un proiect de act normativ înregistrat recent la Senat pentru dezbatere.

Propunerea legislativă privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale provenite din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice a fost pusă recent în dezbaterea Senatului și prevede restrângerea posibilității de a cumula anumite venituri. Pentru a se putea aplica, proiectul legislativ are nevoie de aprobarea parlamentarilor și de publicarea în Monitorul Oficial.

Modificarea legislației privind cumularea unor venituri reprezintă, de fapt, o limitare a acestei posibilități, potrivit avocat.net. Mai exact, după intrarea în vigoare a propunerii legislative, românii care primesc pensie, indiferent că aceasta provine din sistemul public sau din alte sisteme de pensie, nu se vor mai putea angaja la stat și nu vor mai putea cumula veniturile obținute astfel cu cele provenite din pensii.

După cum stabilește textul documentului, beneficiarii “dreptului la pensie aparținând atât sistemului public de pensii, cât și sistemelor neintegrate sistemului public nu pot cumula pensia netă cu veniturile salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activități pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale și societăților comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială”.

Dacă proiectul legislativ va ajunge să se aplice, afectați de interdicția de a cumula veniturile din pensii cu cele obținute din salariile de la stat vor fi atât cei care, la momentul aplicării prevederilor proiectului, beneficiază de pensie, dar nu sunt și angajați, adică nu se vor mai putea angaja la stat, cât și cei care cumulează deja aceste două venituri.

În cazul în care obține cele două tipuri de venituri, o persoană va trebui să decidă, în cel mult 30 de zile de la intrarea în vigoare a proiectului, la ce venituri va renunța. Concret, persoanele aflate în acestă situație vor trebui să aleagă între a suspenda plata pensiei pe perioada desfășurării contractului de muncă și a înceta raporturile de muncă cu instituția de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri