Caută
Close this search box.

Rusia din nou în centrul unui scandal de spionaj: De data aceasta acuzațiile vin din Viena

Austria a lansat o probă asupra unui colonel suspectat de spionaj în favoarea Rusiei în ultimele câteva decenii, a declarat vineri cancelarul Sebastian Kurz, în cel mai recent raport într-o serie de cazuri în care Moscova a fost acuzată de spionaj în statele UE, informează AFP.

Kurz a declarat la o conferință de presă că oficialul militar de 70 de ani, acum pensionat, este suspectat că a început să lucreze cu serviciile de informații rusești în anii 1990 și a continuat până în 2018. Procuratura din provincia Salzburg a confirmat că colonelul a fost cercetat pentru infracțiunea de dezvăluire a secretelor de stat. Ministrul de externe, Karin Kneissl, a convocat acuzația rusă asupra problemei și a anulat o vizită în Rusia. În același timp, ministerul de externe al Rusiei a spus că îl pe invită ambasadorul Austriei să discute această problemă.

„Bineînțeles, dacă astfel de cazuri sunt confirmate, indiferent dacă se află în Olanda sau în Austria, aceasta nu poate îmbunătăți relația dintre UE și Rusia”, a declarat Kurz reporterilor la Viena. El se referea la expulzarea a patru agenți ruși de către Olanda în aprilie pentru presupusul plan de atac cibernetic asupra sediului privind armele chimice de la Haga. „Spionajul rusesc în Europa este inacceptabil și trebuie condamnat”, a adăugat cancelarul. El a spus că Austria „cere informații transparente din partea Rusiei” și că va consulta partenerii europeni cu privire la pașii ulteriori.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că a fost „surprins neplăcut” de știrile de la Viena. „Recent, partenerii noștri occidentali au făcut o regulă să nu folosească diplomația tradițională, ci, în schimb, așa-numita «diplomație de megafon», să ne acuze public și să explicăm despre chestiuni despre care nu știm nimic”, a declarat el la o conferință de presă. „Vom face apel (atenția ambasadorului austriac) la metodele care trebuie utilizate dacă aveți întrebări pe care să le puneți Rusiei”, a adăugat Lavrov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri