Recentele tensiuni din Marea Neagră, unde paza de coastă rusă a capturat trei nave ale marinei ucrainene, au atras din nou atenția asupra intențiilor Moscovei în zonă.

„Se pare că Rusia vrea să instituie o nouă Cortină de Fier în Marea Neagră”, a declarat generalul în retragere Ben Hodges, fostul șef al forțelor americane în Europa, potrivit publicației Stars and Stripes.

Jorge Benitez, analist pe probleme de securitate la Atlantic Council, merge chiar mai departe și avertizează în legătură cu ce ar putea urma după incidentul din Marea Neagră.

„Nu doar că sporește temerile legate de un alt atac de amploare al armatei ruse asupra Ucrainei, dar generează și îngrijorări privind o nouă încercare de a câștiga teritoriu și de a captura orașul ucrainean Mariupol”, a apreciat Jorge Benitez.

Parlamentul ucrainean a aprobat luni seară introducerea legii marţiale în regiunile de frontieră pentru o perioadă de 30 de zile, pe fondul tensiunilor cu Rusia, care a capturat duminică trei dintre navele sale militare, transmite AFP.

Un proiect de lege iniţiat pe loc a fost aprobat de 276 de deputaţi, în timp ce majoritatea era de 226, în cadrul unei şedinţe tensionate, în prezenţa preşedintele Petro Poroşenko şi a premierului Volodimir Groisman.

Această decizie, fără precedent de la proclamarea independenţei fostei republici sovietice în 1991, a fost luată la iniţiativa preşedintelui Poroşenko, care a justificat-o printr-un risc crescut al unei ofensive terestre ruse.

„Informaţiile serviciilor de informaţii arată ameninţarea extrem de ridicată a unei operaţiuni terestre împotriva Ucrainei”, a afirmat luni Petro Poroşenko într-un discurs către naţiune . „Imediat ce un soldat va păşi peste frontiera noastră, nu voi pierde nici un moment pentru a proteja ţara”, a adăugat el în plenul parlamentului”.

Reacția Moscovei nu s-a lăsat așteptată. Preşedintele rus Vladimir Putin i-a împărtăşit cancelarului german Angela Merkel „profunda îngrijorare” a Moscovei după instaurarea în Ucraina a legii marţiale, cerându-i Angelei Merkel să descurajeze Kievul în legătură cu orice acţiune negândită, a anunţat Kremlinul.

În timpul acestei convorbiri cu Angela Merkel, Vladimir Putin „şi-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu decizia Kievului de a-şi aduce forţele armate în stare de alertă şi de a instaura legea marţială”, se spune în comunicat.

Preşedintele rus a denunţat „acţiunile de provocare ale părţii ucrainene şi încălcarea grosolană a normelor de drept internaţional de către navele militare ale acesteia”, subliniază comunicatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 1 =