Caută
Close this search box.

Scandalul Nissan: Consiliul de conducere al companiei nipone votează pentru demiterea președintelui

Consiliul de administrație al Nissan a votat să îl concedieze pe Carlos Ghosn din funcția de președinte după arestarea sa privind acuzațiile de abatere financiară, a afirmat mass-media japoneză citată de BBC.

Ghosn a fost acuzat de Nissan că și-a sub-raportat salariul și, de asemenea, și-ar fi folosit activele companiei pentru uz personal. Dar unii văd această mișcare ca parte a încercării firmei de a reechilibra puterea în alianța cu Renault și Mitsubishi, unde Ghosn este, de asemenea, președinte. În vârstă de 64 de ani, Carlos Ghosn a fost arhitectul legăturii dintre cele trei firme.

Consiliul de administrație a votat, de asemenea, eliminarea directorului executiv Greg Kelly, a raportat ziarul „Nikkei”. Cei doi bărbați rămân în custodie în Tokyo.

Care sunt acuzațiile?

Nissan l-a acuzat pe Ghosn de „acte semnificative de abatere”, inclusiv sub-raportarea pachetului său de salarizare și utilizarea personală a activelor societății. Luni, compania a declarat că desfășoară o anchetă internă timp de câteva luni, solicitată de un informator. Nissan l-a acuzat, de asemenea, pe Kelly că a fost „implicat profund” în abatere.

Procurorii au declarat că cei doi bărbați au conspirat să subestimeze compensația lui Ghosn, începând cu anul 2010. Ghosn este acuzat de depunerea rapoartelor anuale privind valorile mobiliare care conțin declarații false, ceea ce ar putea însemna până la 10 ani de închisoare sau o amendă de 10 milioane de yeni sau ambele. Postul NHK a raportat, de asemenea, citând surse anonime, că Nissan a cheltuit milioane de dolari pe case de lux în patru țări fără justificări legitime pentru afaceri. Milioane de dolari au fost cheltuite pentru achiziționarea și renovarea locuințelor din Brazilia, Liban, Franța și Olanda, a spus NHK. Ghosn nu a fost acuzat.

Urmări

Agenția japoneza de știri Kyodo raportează ca directorul executiv al Nissan, Hiroto Saikawa, va prelua funcția de președinte interimar. El a promis la începutul acestei săptămâni că Nissan va încerca să „stabilizeze situația și să normalizeze operațiunile de zi cu zi” pentru personal și parteneri de afaceri.

Mitsubishi Motors se va întâlni pentru a discuta rolul lui Ghosn în cadrul companiei săptămâna viitoare. În urmă cu două zile, consiliul Renault a declarat că a numit un director executiv adjunct temporar pentru a prelua conducerea companiei franceze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri