Caută
Close this search box.

Sezonul gripal 2018-2019. Prof.Dr. Adrian Streinu-Cercel: Gripa nu se tratează cu antibiotice

Asociatia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, cu sprijinul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof.Dr.Matei Balş” si Institutului Naţional de Sănătate Publică, a organizat conferinţa cu tema “Sezonul gripal 2018 -2019 în România”, un demers de informare şi educare despre gripa sezonieră.
 
Scopul evenimentului a fost transmiterea către  populaţia generală şi categoriilor la risc informaţii corecte, fundamentate ştiinţific.
 
“Sezonul gripal a început în România. Gripa nu se tratează cu antibiotitice, ci cu antivirale numai la recomandarea medicului. Important este să se meargă la medic încă de la debutul bolii, acasă nu ne aşteaptă nimic bun, doar complicaţii,” a subliniat prof. dr.Adrian Streinu Cercel, Managerul General al Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş”.
Conform datelor oficiale ale Institutului Naţional de Sănătate Publică, la nivel naţional, până la data de 18 noiembrie 2018, au fost confirmate opt cazuri de gripă, iar numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripa clinica, Infecţii Acute ale Căilor Respiratorii Superioare(IACRS) si pneumonii) a fost de 90.982, cu 13.8% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (79.895 cazuri) şi cu 8.7% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (83.680 cazuri).
În cadrul campaniei gratuite de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătăţii au fost vaccinate peste 850.000 de persoane din grupele aflate la risc.
“Dacă acoperirea vaccinală rămâne redusă, decesele vor fi numeroase în timpul sezonului gripal, mai ales la categoriile aflate la risc. Eficacitatea vaccinului este variabilă, previne 60-70% din infecţii la adulţii cu vârste între 18-64 de ani , iar protecţia se instalează după 14 zile de la vaccinare. Este bine să ne vaccinăm în lunile octombrie şi noiembrie, însă niciodată nu este prea târziu. Vaccinurile gripale sezoniere sunt folosite de peste 50 ani şi au un profil de siguranţă bun. Vaccinarea antigripală creşte foarte mult şansa de a fi protejat şi reduce complicaţiile severe ale bolii”,a declarat la rândul său prof. dr.Alexandru Rafila, Preşedinte, Societatea Română de Microbiologie, Membru în Comitetul Executiv al  Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS Europa)
Gripa este o boală infecţioasă acută, extrem de contagioasă, pacienţii putând dezvolta rapid complicaţii în urma cărora se impune spitalizarea. Conform datelor Centrului European de Prevenire şi Control a Bolilor (ECDC), în 2016, în Europa, în absenţa vaccinării, au fost estimate 22 milioane de cazuri de îmbolnăviri cu virus gripal, 3,5 milioane de spitalizări şi 171.000 de decese.
   
“Gripa este o boală cu evoluţie imprevizibilă la nivel individual şi populaţional, o provocare an de an pentru epidemiologi, clinicieni, medici de familie şi virologi. 
   
În sezonul gripal trecut, 2017-2018, au fost raportate 1750 cazuri de gripă, de 2.3 ori mai multe faţă de sezonul precedent. S-a detectat circulaţia virusurilor gripale tip A (AH1N1 – 22,3%) şi predominant tip B (66.4%), situaţie asemănătoare cu cea înregistrată la nivel european.
 
În cadrul campaniei gratuite anuale de vaccinare a Ministerului Sănătăţii, au fost vaccinate 1.016.724 persoane, acoperirea vaccinală fiind aproape dublă comparativ cu cea din sezonul precedent,” a subliniat conf.dr. Daniela Piţigoi, Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof.Dr. Matei Balş“.
   
În România, în sezonul gripal 2017-2018, acoperirea vaccinală în populaţia generală a fost de 5,2%, iar la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani a fost de 16,3%. Ca în fiecare an, personalul medical are cel mai mare procent de vaccinare, respectiv 34,6%.
   „Este important să conştientizăm faptul că vaccinarea antigripală este esenţială pentru categoriile aflate la risc. Pacienţii cu diabet zaharat au risc crescut de complicaţii datorate gripei, anual fiind înregistrate între 10.000–30.000 de decese determinate de pneumonie asociată gripei.
 

   Rata de deces la diabetici creşte cu 5–15% în timpul epidemiilor de gripă

   Gripa este asociată şi cu complicaţii cardio-vasculare severe: infarctul miocardic acut (IMA), accidentul vascular cerebral (AVC) şi moartea subită,“ a declarat prof. dr. Victoria Aramă, medic primar boli infecţioase la INBI „Prof. Dr. Matei Bals”.
    La nivel global, pe parcursul ultimelor patru sezoane de gripă s-a constatat o creştere a numărului de îmbolnăviri cu virus gripal de tip B.
    În sezonul 2014-2015, 34% dintre cazurile internate cu gripă au fost cauzate de virusul gripal tip B.
    Recent Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inclus şi vaccinurile gripale tetravalente în recomandările sale, apreciind protecţia extinsă pe care acestea o oferă.
    Pentru sezonul gripal 2018-2019, vaccinul gripal tetravalent cu virus inactivat are următoarea compoziţie: A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-like virus; A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2) – like; B/Colorado/06/2017 – like (din linia B/Victoria/2/87) si B/Phuket/3073/2013.
Se recomandă ca virusul gripal tip B din compoziţia vaccinurilor gripale trivalente să fie tulpina B/Colorado/06/2017-like din linia B/Victoria/2/87.
   “Gripa nu este o boală banală, nu este o simplă răceală, iar dacă există antecedente medicale, poate duce la deces. Virusul gripal se răspândeşte uşor pe cale aeriană la copiii din colectivităţi, însă, prin natura sa extrem de contagioasă, ajunge cu uşurinţă şi la adulţi. Familiile cu copii la şcoală sunt de două ori mai expuse la infecţia cu virus gripal.
 Vaccinarea antigripală este o metodă activă de protecţie şi poate fi efectuată începând cu vârsta de şase luni,” a menţionat dr. Anca Drăgănescu, specialist  boli infecţioase şi pediatrie la INBI “Prof.Dr.Matei Balş” şi preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare.
   Dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov (AMFB) a vorbit la rândul său despre responsabilitatea medicului de familie în ceea ce priveşte vaccinarea, medicul de familie fiind principalul vaccinator.
   “Cu toţii trebuie să fim implicaţi în zona de sănătate publică şi să avem un limbaj adecvat. Noi, medicii de familie suntem cei din linia întâi. Pacienţii îşi doresc informaţii corecte despre vaccinuri şi vaccinare, aşteaptă să răspundem nevoilor lor, iar de cele mai multe ori exemplul personal, al medicului, este extrem de important atunci când se ia decizia provaccinare,” a apreciat dr. Sandra Alexiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri