Caută
Close this search box.

SUA va trage la răspundere toți vinovații pentru moartea lui Khashoggi

Secretarul de stat Mike Pompeo a spus duminică prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, că Statele Unite va trage la răspundere pe toți cei implicați în uciderea jurnalistului saudit disident într-un apel telefonic amplu în care au vorbit și despre conflictul din Yemen, informează AFP.

Jamal Khashoggi, rezident american, a fost ucis în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul la 2 octombrie, iar prințul moștenitor a fost acuzat de orchestrarea uciderii, care a atins alianța veche de zeci de ani dintre Washington și Riyadh. „Secretarul a subliniat că Statele Unite vor trage la răspundere pe toți cei implicați în uciderea lui Jamal Khashoggi și că Arabia Saudită trebuie să facă același lucru”, a afirmat purtătoarea de cuvânt Heather Nauert într-o declarație.

Diplomatul american de top a declarat anterior că uciderea lui Khashoggi „încalcă normele dreptului internațional” și că SUA revizuiește posibile sancțiuni asupra persoanelor identificate ca fiind implicate. Însă Pompeo și Trump au subliniat, de asemenea, relațiile importante ale Americii în materie de securitate comercială, strategică și națională cu Arabia Saudită.

Khashoggi, un cronicar pentru „Washington Post”, l-a criticat pe prințul Mohammed și intervenția țării în Yemen, un conflict despre care s-a vorbit și în timpul apelului, a declarat Nauert. Pompeo „a reiterat apelurile Statelor Unite pentru o încetare a ostilităților și pentru ca toate părțile să vină la masă pentru a negocia o soluție pașnică a conflictului”, a spus ea. Pompeo a cerut anterior încetarea ostilităților în statul arab revoltat, subliniind necesitatea ca coaliția condusă de saudiți să oprească grevele în zonele populate.

Prințul Mohammed a supravegheat eforturile de război ale Arabiei Saudite în Yemen, o intervenție extrem de controversată pentru a susține guvernul președintelui Abedrabbo Mansour Hadi în fața unei insurgențe din partea rebelilor Huthi. Aproape 10.000 de oameni au fost uciși de atunci și țara se află acum la marginea foametei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri