Caută
Close this search box.

Temerile Kievului privind o invazie a Moscovei: Ucraina interzice intrarea în țară a rușilor apți de recrutare

Ucraina a interzis vineri rușilor apți de recrutare să intre în țară, o mișcare introdusă sub legea marțială după ce Rusia a tras și a capturat trei nave ucrainene în largul Crimeii weekend-ul trecut, informează Reuters.

Ucraina a anunțat că interzice intrarea în țară în rândul bărbaților ruși între 16 și 60 de ani, iar un înalt oficial de securitate de stat a spus că Kievul a avut în vedere dacă să reacționeze și să „imite în oglindă” incidentul din Marea Neagră.

Anterior, într-o mișcare aplaudată la Kiev, președintele american Donald Trump a anulat o întâlnire cu Vladimir Putin, pentru a semnala dezaprobarea Washingtonului față de comportamentul rusesc în conflictul naval cu Ucraina. Știrile privind reuniunea anulată au lovit din nou rubla rusească, care este sensibilă la evenimente care ar putea conduce la impunerea unor noi sancțiuni asupra Rusiei.

Anunțând această mișcare, președintele Petro Poroșenko, referindu-se la confiscarea și anexarea ulterioară a Crimeei în 2014 și sprijinul său pentru revoltele separatiste din estul Ucrainei, a declarat că este important să se oprească invazia pe scară largă. „Acestea sunt măsuri de blocare a Federației Ruse pentru a forma detașamente ale armatelor private aici, care sunt de fapt reprezentanți ai Forțelor Armate ale Federației Ruse”, a spus Poroșenko. „Și să nu le permită să efectueze operațiunile pe care au încercat să le desfășoare în 2014”, a adăugat el. Șeful serviciului de frontieră din Ucraina a declarat că vor exista excepții pe motive umanitare, cum ar fi dacă rușii ar trebui să participe la înmormântarea unei rude. Oficialii au declarat că ar putea impune, de asemenea, restricții suplimentare cetățenilor ruși aflați deja în Ucraina.

La Moscova, un parlamentar rus, citat de agenția de știri RIA, a spus că Rusia nu a avut planuri pentru o mișcare reciprocă pentru a împiedica bărbații ucraineni să intre în Rusia.

Ucraina și Rusia s-au învinuit reciproc pentru ciocnirile de duminica trecută din strâmtoarea Kerci, prin care trebuie să treacă navele pentru a ajunge în porturile ucrainene Berdyansk și Mariupol. Aceasta a determinat Ucraina să introducă legea marțială pentru o perioadă de 30 de zile de miercuri în regiunile țării considerate cele mai vulnerabile la un atac rusesc. Poroșenko a cerut NATO să desfășoare nave în zonă.

Oficialii ruși îl acuză pe Poroșenko că va încerca să producă o criză pentru a susține ratingurile înaintea alegerilor din martie. Dar incidentul a determinat reînnoirea apelurilor pentru mai multe sancțiuni occidentale asupra Rusiei. Primul ministru britanic, Theresa May, a declarat joi că Londra va impune „sancțiuni adecvate” și a cerut Rusiei să elibereze navele și echipajul ucrainean. Statele Unite și UE au impus sancțiuni Rusiei începând din 2014, când Moscova a anexat Crimeea după ce un lider pro-rus a fost răsturnat la Kiev. Luptele dintre separatiștii susținuți de Ucraina și Moscova au ucis peste 10.000 de persoane. Combaterea majoră s-a încheiat cu o încetare a focului în 2015, dar schimburile de foc sunt încă frecvente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri