Caută
Close this search box.

Tensiunile Rusia-Ucraina cresc: Ucraina a votat legea marțială

Parlamentul Ucrainei a decis aplicarea legii marțiale, după ce Rusia a capturat duminică trei nave maritime și 23 de membri ai echipajului flotei Ucarinei, informează BBC.

Cele trei nave navigau  în largul coastei Crimeei, care a fost anexată de Rusia în 2014, când au fost confiscate. Rusia a deschis focul, înainte ca forțele speciale să atace navele. Între trei și șase ucraineni au fost răniți. Ucraina a spus că a fost un „act de agresiune” rusesc. Moscova a spus că navele au intrat ilegal în apele sale.

Luni, președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat că propune parlamentului o lege marțială de 30 de zile – jumătate din cea recomandată de consiliul de securitate și apărare al Ucrainei cu o zi înainte. Într-un mesaj televizat, Poroșenko a declarat că nu dorește ca legea marțială să afecteze alegerile prezidențiale stabilite pentru 31 martie 2019. Legea marțială va intra în vigoare la ora locală 9:00, ora 07:00 GMT pe 28 noiembrie.

Conflictul de duminică dintre navele rusești și ucrainene marchează o creștere esențială a tensiunilor dintre cele două țări. Aceasta este prima dată când cele două state au intrat în conflict deschis în ultimii ani, deși forțele ucrainene luptă împotriva separatiștilor sprijiniți de Rusia și voluntarii din Rusia în estul țării. O serie de țări occidentale au condamnat acțiunile Rusiei, iar Consiliul de Securitate al ONU urmează să organizeze o întâlnire de urgență.

Ce prevede legea marțială?

Legea marțială ar putea oferi guvernului puterea de a restrânge demonstrațiile publice, de a reglementa mass-media, de a suspenda alegerile și de a obliga cetățenii să îndeplinească sarcini „sociale necesare”, cum ar fi lucrul la o unitate de apărare, raportul mass-media local.

Adoptarea legii marțiale este o premieră pentru Ucraina de la începutul conflictului Ucraina-Rusia în 2014.

Cu toate acestea, politicienii sunt împărțiți în această chestiune, unii exprimându-și îngrijorarea că ar putea duce la anularea alegerilor prezidențiale și parlamentare din 2019. Unii spun că președintele Poroshenko ar putea fi principalul beneficiar, deoarece ratingurile sale au scăzut în ultimele luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri