Caută
Close this search box.

Theresa May aduce contrapropuneri Brexit dar se poate confrunta cu un vot de neîncredere

theresa may

Premierul britanic, Theresa May, a adus sâmbătă contrapozițiile la proiectul de acord negociat cu Uniunea Europeană privind Brexit, spunând că acestea nu vor elimina problemele, informează AFP.

Șeful guvernului a obținut miercuri un acord cu proiectul UE privind Brexit, dar a provocat patru demisii din guvernul său, motivate mai ales de soarta individuală a provinciei britanice din Irlanda de Nord, după ieșire din UE la 29 martie 2019. Este, de asemenea, amenințată cu un vot de încredere și, chiar și în cadrul guvernului său, un grup de cinci miniștri eurosceptici au încercat să o convingă să schimbe proiectul său de acord cu privire la Brexit, au raportat mai multe mass-media sâmbătă. „Oamenii spun: «Dacă ai putea face ceva puțin diferit, de a avea un accord de tip norvegian sau sau canadian» problema blocajului de mers înapoi (pentru a preveni revenirea unei frontiere terestre între Irlanda Nord și Irlanda după Brexit, ed) ar dispărea”. „Nu ar fi așa, această problemă va continua să fie acolo”, a declarat Theresa May într-un interviu acordat sâmbătă pentru „Daily Mail”.

Theresa May a avut o pauză vineri, evitând un al doilea val de demisii și obținerea sprijinului greilor eurofobi ai guvernului său, ministrul Mediului, Michael Gove și ministrul Comerțului international – Liam Fox. De asemenea, a găsit substituturi pentru miniștrii care au demisionat și l-a numit pe Stephen Barclay, un avocat eurosceptic de 46 de ani, drept ministru responsabil pentru Brexit.

Cu toate acestea, jocul este departe de a fi câștigat. Potrivit „Daily Telegraph”, cinci miniștri pro-Brexit, Michael Gove, au pus presiune pe Theresa May să se întoarcă la Bruxelles pentru a negocia posibilitatea ca Regatul Unit să se retragă în mod unilateral din acordul încheiat pentru Irlanda Nord după Brexit. În plus, în afară de Michael Gove, grupul este compus din ministrul relațiilor cu Parlamentul Andrea Leadsom, ministrul comerțului internațional Liam Fox, Ministrul Dezvoltării Internaționale Penny Mordaunt și Secretarul de Stat pentru Transporturi Chris Grayling, conform BBC și „Telegraph”.

Săptămâna viitoare, un vot de neîncredere pentru răsturnarea guvernului ar putea fi declanșat, dacă ar fi cerut de 15% din grupul Tory din Parlament – adică 48 de deputați. Aproximativ 20 de deputați conservatori au confirmat deja acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri