Caută
Close this search box.

Theresa May față în față cu liderii UE: Negocierile Brexit se mută la Bruxelles

theresa may

După ce a supraviețuit provocărilor din partea propriilor anti-europeni din propriul partid, Theresa May a sosit miercuri la Bruxelles pentru a finaliza termenii Brexit, informează AFP.

Primul ministru britanic se va întâlni după-amiază cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, urmând ca negocierile să continue până la summit-ul de semnare a acestora duminică.

Nici una dintre părți nu are prea mult spațiu pentru a lustrui tratatul de retragere, nici declarația politică privind viitoarele relații care merge alături de acesta, însă May trebuie să arate că nu a lăsat nimic pe masă dacă va convinge deputații britanici să ratifice acordul. Și acum se pare că și-a cumpărat timp să se concentreze asupra negocierilor la Bruxelles, după ce o provocare de conducere a membrilor anti-europeni ai propriului său partid a izbucnit, cel puțin temporar, fără inițiativa unui vot de încredere. Totuși, ea continuă să aibă presiuni din partea aliaților parlamentari din nordul Irlandei, care se opun unei înțelegeri care afectează suveranitatea britanică în provincia lor, și din Spania, care a avertizat că ar putea invoca veto asupra problemei Gibraltarului.

Liderii Uniunii Europene se vor întâlni duminică pentru a aproba atât declarația de ansamblu asupra viitoarelor legături post-Brexit, cât și acordul de retragere care a avut loc săptămâna trecută, sperând în cele din urmă să pună capăt incertitudinii privind ieșirea din UE în martie.

Dar provocările politice rămân pe ambele maluri ale Canalului. Doi dintre miniștrii de vârf din tabăra lui May au renunțat săptămâna trecută la acordul de divorț, inclusiv secretarul său Brexit, în timp ce deputații de toate părțile s-au opus. Cu toate acestea, o provocare de conducere a deputaților conservatori ai lui May nu a reușit să se materializeze, iar când și-a adunat marți un cabinet, au fost de acord să continue.

Acordul de retragere acoperă reglementarea financiară a Marii Britanii, drepturile cetățenilor expatriați, planurile de urgență pentru a menține granița irlandeză și termenii unei tranziții post-Brexit. Funcționarii acum se grăbesc să aprobe detalii privind declarația de însoțire a contractelor viitoare privind relațiile comerciale și de securitate după ce Marea Britanie părăsește piața unică și uniunea vamală a UE.

Miniștrii europeni au semnat un acord cu privire la termenii de divorț, însă acordul acum riscă să fie deraiat de opoziția din Madrid. Primul ministru spaniol, Pedro Sanchez, care are o pretenție de lungă durată asupra teritoriului britanic din Gibraltar, a avertizat că „nu va vota Brexit dacă nu există schimbări” pentru a garanta Madridului un cuvânt în relațiile viitoare dintre acesta și UE. Spania dorește dreptul de a negocia viitorul Gibraltarului cu Marea Britanie pe o bază bilaterală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri