Co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, crede că toaletele sunt o afacere serioasă și pariază pe faptul că reinventarea acestor instalații sanitare de bază poate salva o jumatate de milion de vieți omenești și poate permite realizarea unor economii de peste 200 de miliarde de dolari, informează Bloomberg.

Miliardarul filantrop, a cărui fundație Bill & Melinda Gates Foundation a cheltuit 200 de milioane de dolari în ultimii șapte ani pentru a finanța cercetări în domeniul instalațiilor sanitare, a prezentat marți un număr de aproximativ 20 de noi modele de toalete și instalații de procesare a dejecțiilor destinate să elimine patogenii daunători și să convertească dejecțiile în apă curată și îngrășăminte.
„Tehnologiile pe care le vedeți aici sunt cele mai mari progrese în domeniul instalațiilor sanitare din ultimii 200 de ani”, a declarat Bill Gates cu ocazia Reinvented Toilet Expo care a început marți la Beijing.Bill Gates a explicat participanților că o nouă abordare cu privire la sterilizarea dejecțiilor umane ar putea evita decesul a aproximativ 500.000 de copiii și economisi 233 miliarde de dolari ca urmare a evitării costurilor asociate cu diaree, holera și alte afecțiuni provocate de calitatea nesatisfăcătoare a apei, instalațiilor sanitare și igienei.
Fără alternative cu costuri reduse la rețeaua de canalizare și facilitățile de tratare a dejecțiilor, urbanizarea și creșterea populației vor crea noi probleme.

În unele orașe, mai mult de jumatate din dejecțiile umane ajung în mediul înconjurător fără a fi tratate. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, fiecare dolar investit în instalații sanitare generează beneficii economice globale în valoare de aproximativ 5,50 dolari.
„Dejecțiile umane care sunt gestionate corect pot fi o investiție atractivă economic datorită beneficiilor pentru sănătate. Având în vedere că 2,3 miliarde de persoane nu au încă instalații sanitare de bază, există o piață potențială substanțială care poate fi cucerită”, a declarat consilierul Unicef, Guy Hutton.
La rândul său, Bill Gates estimează că piața toaletelor reinventate ar putea genera vânzări anuale de șase miliarde de dolari pe an în 2030.
Printre companiile care își prezintă noile tehnologii sanitare la Reinvented Toilet Expo se numără firma japoneză LIXIL Group, firmele chineze Clear, CRRC Corp. și EcoSan, Sedron Technologies LLC din SUA, SCG Chemicals din Thailanda și Eram Scientific Solutions Pvt, Ankur Scientific Energy Technologies Pvt și Tide Technocrats Pvt din India.
Bill & Melinda Gates Foundation estimează că primele cereri pentru toalete reinventate vor veni din partea școlilor, blocurilor de locuințe și facilităților sanitare comune. Pe măsură ce adoptarea acestor toalete multiple va crește și costurile vor scădea, va deveni disponibilă o nouă categorie de toalete reinventate destinate gospodăriilor individuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 8 =