Caută
Close this search box.

Tőkés László, întrebare revoltătoare, în anul Centenarului: Ce sărbătorim noi, maghiarii? Că am pierdut Ardealul?

tokes laszlo

Europarlamentarul Tőkés László, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Oradea, că Centenarul Marii Uniri ar fi o aniversare doar pentru români, în timp ce pentru maghiari este prilej de doliu.

Mai mult, Tőkés László se declară revoltat de modul în care s-a sărbătorit Ziua Oradiei, pe 12 octombrie, mai ales de numeroasele steaguri tricolore din centrul municipiului şi îi solicită lui Ilie Bolojan, primarul din Oradea, să găsească o altă zi din calendar pentru această sărbătoare, deoarece primarul, în opinia sa, e şi al maghiarilor, nu doar al românilor.

Tőkés i-a cerut, public, lui Ilie Bolojan să nu uite că, în calitate de primar, îi reprezintă deopotrivă pe români şi pe maghiari. „Eu înţeleg că este naţionalist, un bun român, dar ca primar el ne reprezintă şi pe noi, maghiarii, trebuie să ne sprijine şi să ne ajute. Noi ce să sărbătorim în 12 octombrie? Pentru ce să ne bucurăm? Sărbătoarea oraşului ar trebui să fie într-o zi care să ne unească, nu să ne despartă. Pentru noi este o sărbătoare a durerii. Naţionalistul jigneşte, patriotul îşi apără drepturile, zice un mare poet maghiar. Domnul Bolojan trebuie să fie patriot, nu un naţionalist”, a spus europarlamentarul, citat de Ebihoreanul.

„Pentru comunitatea maghiară, această perioadă de 100 de ani este una fără împliniri. Pur şi simplu, nu prea avem, după 100 de ani, ce sărbători. Ce să sărbătorim, că am pierdut Ardealul? Trebuie să înţeleagă românii că pentru noi, este o zi de doliu, o zi de durere”, a mai spus Tőkés.

Citește și: Liviu Avram îl numeşte pe Tudorel Toader “un şarlatan al Dreptului”

În acelaşi context, europarlamentarul a criticat şi poziţia preşedintelui României, Klaus Johannis, de a „elogia această zi a Marii Uniri”. „Este ciudat pentru noi, ungurii, confraţii minoritari ai domnului preşedinte Klaus Iohannis, că dânsul elogiază ziua Unirii atât timp cât după şi din cauza acestei Adunări Naţionale, respectiv a creării României Mari a dispărut aproape totalmente comunitatea săsească, germană, din Transilvania. Acea comunitate care, timp de sute de ani, aproape o mie de ani, a înflorit în timpul regatului maghiar, respectiv al principatului transilvan. Nu prea înţelegem ce are de sărbătorit un etnic sas cum este Klaus Iohannis”, a mai declarat Tőkés.

Tőkés: Ziua de 1 Decembrie divizează popoarele Uniunii Europene

Fostul episcop reformat s-a arătat deranjat şi de afirmaţia preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Junker, care a vorbit despre Ziua Naţională a României ca despre o sărbătoare comună a întregii Europe. „Nu putem accepta afirmaţia domnului preşedinte al Comisiei Europene, Jean Claude Junker, care a declarat, la dezbaterea despre viitorul Europei, chiar în prezenţa mea, la Strasbourg, că ziua de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, ar fi o sărbătoare comună a întregii Europe, laolaltă cu România. Eu cred că nu poate fi considerată astfel această zi şi nicio altă zi istorică, care divizează popoarele Uniunii, care pentru noi înseamnă o pierdere nemaipomenită, iar pentru români un câştig extraordinar. Trebuie să căutăm să comemorăm, să sărbătorim acele ocazii care ne unesc”, a arătat europarlamentarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri