Caută
Close this search box.

Trei milioane de venezueleni şi-au părăsit ţara din cauza crizei economice

Nicolas Maduro

Trei milioane de venezueleni au fugit de criza economică şi politică din ţara lor, majoritatea începând cu 2015, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).

Reuters scrie că aproape unul din doisprezece oameni au plecat din ţară din cauza violenţei, a hiperinflaţiei şi din cauza lipsei alimentelor şi a medicamentelor. Acest fenomen al migraţiei în masă s-a accelerat în ultimele şase luni, a declarat William Spindler din cadrul Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), organism care a lansat un apel privind intensificarea eforturilor internaţionale pentru relaxarea presiunilor la care sunt supuse statele vecine ale Venezuelei.

Potrivit statisticilor ONU furnizate în luna septembrie, aproximativ 2,6 milioane de oameni au plecat din ţară.

Splinder a precizat că „principala creştere a fenomenului de migraţie se înregistrează în Columbia şi Peru.

Columbia adăposteşte aproximativ un milion de venezueleni în contextul în care trei mii de oameni sosesc zilnic, iar guvernul de la Bogota estimează că, până în 2021, Columbia ar putea adăposti patru milioane de venezueleni, costurile ridicându-se la aproape nouă miliarde de dolari americani.

Venezuela, stat bogat în resurse petroliere, a intrat în criză în timpul mandatului preşedintelui socialist Nicolas Maduro, care a avariat grav economia ţării prin intervenţii ale statului, şi, în paralel, a procedat la suprimarea oponenţilor săi politici.

Liderul venezuelean a respins aceste statistici ale ONU, calificându-le drept „fake news”, menite a justifica intervenţia străină în afacerile interne ale Venezuelei.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) şi Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) semnalează faptul că acest exod tensionează relaţiile cu mai multe ţări vecine, în mod special cu Columbia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri