Caută
Close this search box.

Trump despre evaluarea CIA a crimei lui Khashoggi: Prematură dar „posibilă”

Președintele Donald Trump a catalogat sâmbătă evaluarea CIA, care l-a condamnat pe prințul Mohammed bin Salman pentru uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, „foarte prematură” și a declarat că va primi marți un raport complet asupra cazului, informează Reuters.

Trump a declarat că uciderea „nu ar fi trebuit să se întâmple”. Raportul de marți va explica pe cine incriminează guvernul SUA că l-a ucis pe Khashoggi și despre impactul general al crimei sale, a spus Trump. Nu era clar cine produce raportul. Trump a mai spus că constatarea CIA că bin Salman a fost responsabil pentru ucidere este „posibilă”. Trump a făcut remarcile la câteva ore după ce Departamentul de Stat a declarat că guvernul încă lucrează la stabilirea responsabilității pentru moartea lui Khashoggi.

„Rapoartele recente care indică faptul că guvernul american a făcut o concluzie finală sunt inexacte”, a spus purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, într-o declarație. „Există numeroase întrebări fără răspuns cu privire la uciderea domnului Khashoggi”. Nauert a declarat că Departamentul de Stat va continua să caute fapte și să colaboreze cu alte țări pentru a ține responsabilitatea celor implicați în uciderea jurnalistului, „menținând în același timp relația strategică importantă dintre Statele Unite și Arabia Saudită”.

Trump a discutat telefonic despre evaluarea CIA cu directorul agenției, Gina Haspel, și secretarul de stat Mike Pompeo. CIA a informat alte părți ale guvernului SUA, inclusiv Congresul, cu privire la evaluarea sa, au declarat surse agenției Reuters vineri, o dezvoltare care complică eforturile lui Trump de a-și păstra legăturile cu aliații cheie din SUA.

O sursă familiarizată cu evaluarea CIA a afirmat că se bazează în mare parte pe dovezi circumstanțiale legate de rolul central al prințului în conducerea guvernului saudit. Constatarea CIA este cea mai definitivă evaluare a SUA până în prezent care leagă conducătorul de facto al Arabiei Saudite direct de ucidere și contrazice afirmațiile guvernului saudit că prințul Mohammed nu era implicat.

În timp ce parlamentarii împing legislația pentru a pedepsi Arabia Saudită pentru ucidere, atât senatorii republicani, cât și cei democrați au cerut sâmbătă lui Trump să fie dur cu prințul, cu care a cultivat o relație personală profundă.

Trump și oficialii administrației de vârf au declarat că Arabia Saudită ar trebui să fie ținută să ia în considerare orice implicare în moartea lui Khashoggi și a impus sancțiuni celor 17 saudiți pentru rolul lor în ucidere. Dar au subliniat și importanța legăturilor Washingtonului cu Riyadh, unul dintre cei mai mari clienți ai industriei de apărare din SUA. Trump vrea să păstreze contractele de arme din Arabia Saudită, în ciuda creșterii opoziției din cadrul Congresului. „Ei au fost un aliat cu adevărat spectaculos în ceea ce privește locurile de muncă și dezvoltarea economică”, a spus Trump. „Ca președinte, trebuie să iau în calcul multe lucruri”.

Generalul Joseph Dunford, președintele Șefilor de Stat Major, a remarcat, sâmbătă, că regatul joacă un rol militar cheie pentru Statele Unite în Orientul Mijlociu. „Arabia Saudită a fost un partener important pentru securitatea regională în trecut. Mă aștept ca așa să fie în viitor”, a declarat el la un forum de securitate din Halifax, adăugând că aliații din Orientul Mijlociu, inclusiv Arabia Saudită, sunt „o forță stabilizatoare în regiune”.

Joi, procurorul public din Arabia Saudită a declarat că solicită pedeapsa cu moartea a cinci suspecți acuzați de uciderea lui Khashoggi. Procurorul, Shaalan al-Shaalan, a declarat reporterilor că prințul coroanei nu știa nimic despre operațiune, în care corpul lui Khashoggi a fost dezmembrat și scos din consulat. Oficialii saudiți au spus că o echipă de 15 saudiți au fost trimiși să se confrunte cu Khashoggi care a fost ucis accidental într-o agitație de catre oamenii care încercau să-l forțeze să se întoarcă în regat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri