Caută
Close this search box.

Trump forțat să determine rolul prințului saudit în crima lui Khashoggi

donald Trump

Președintele american Donald Trump a fost rugat să verifice dacă prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a jucat un rol în asasinarea lui Jamal Khashoggi, relatează BBC.

Liderii republicani și democrați ai Comitetului pentru Relații Externe al Senatului SUA au trimis marți o scrisoare care solicită o a doua investigație. Trump a apărat anterior relațiile cu Arabia Saudită în ciuda condamnării internaționale a incidentului.

Khashoggi a fost ucis pe 2 octombrie în interiorul consulatului saudit de la Istanbul.

Într-o declarație dată marți, Trump a recunoscut că prințul de coroană „ar fi putut foarte bine” să fi știut despre crima brutală a lui Khashoggi, adăugând: „Poate că a făcut și poate că nu a făcut-o!” El a declarat ulterior că CIA nu a făcut o determinare „de 100%” asupra uciderii.

După comentariile președintelui, senatorul republican Bob Corker și democratul Bob Menendez au emis o declarație în numele Comitetului pentru Relații Externe al Senatului. În cadrul acestuia, au cerut lui Trump să se concentreze asupra celei de-a doua anchete, în special asupra moștenitorului coroanei pentru a „determina dacă o persoană străină este responsabilă de o ucidere extrajudiciară, de tortură sau de altă încălcare gravă” a drepturilor omului. Cererea, emisă în temeiul Legii privind responsabilitatea globală a drepturilor omului din Magnitsky, necesită un răspuns în termen de 120 de zile.

Arabia Saudită a învinuit moartea lui Khashoggi pe agenții necinstiți, dar a negat pretențiile că prințul cunoștea operațiunea. Mass-media din SUA au raportat că CIA crede că Mohammed bin Salman a ordonat uciderea.

Într-un interviu de duminică, Trump a declarat pentru Fox News că a refuzat să asculte o înregistrare a crimei lui Khashoggi furnizată de Turcia, numindu-o „o bandă suferindă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri