Caută
Close this search box.

Tudorel Toader se referă, ambiguu, la decizia de azi a CCR privind Completul de cinci judecători, din dosarul lui Dragnea

tudorel toader

Ministrul Justiției a declarat că a discutat cu președintele PSD Liviu Dragnea despre sesizarea referitoare la conflictul juridic de natură constituțională privind completul de cinci judecători, care se dezbate azi, la Curtea Constituțională.

„Am avut o scurtă întrevedere, mâine se va judeca la CCR acel conflict de natură constituțional. Asta a fost principala temă a discuției. (…) Azi vorbim despre procedură, cine va merge din partea guvernului la CCR să susțină sesizarea și, eventual, dacă sunt elemente noi față de cele conținute în sesizare. Decizia CCR, indiferent de dezlegarea ce va fi dată, va fi ca toate celelalte obligatorie, de la momentul publicării în Monitorul Oficial”, a spus Toader.

”Eu nu m-am întâlnit cu un justițiabil, ci cu al treilea om în stat”, a spus Toader la insistențele jurnaliștilor, care i-au atras atenția că Dragnea are un interes direct în ceea ce privește constituirea completelor de cinci judecători.

Curtea Constituțională a României va dezbate pe 7 noiembrie sesizarea făcută de premierul Viorica Dăncilă în legătură cu un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, referitor la formarea completelor de cinci judecători de la instanţa supremă.

Pe 2 octombrie, premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR în legătură cu existența unui conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), cu privire la formarea completelor de cinci judecători de la instanţa supremă.

Conflictul îl vizează direct pe Liviu Dragnea, în Dosarul angajărilor fictive, în care a fost deja condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare de executare.

Sesizarea a venit în contextul în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, anunţase iniţial că l-a rugat pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să se gândească dacă nu cumva poate sesiza prin Guvern Curtea Constituţională privind formarea completelor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Controversele privind formarea completelor de 5 judecători de la instanţa supremă au început după ce a intrat în vigoare Legea 304/2004 de modificare a legii privind organizare judiciară.

Aceasta prevede că vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele Secţiei Penale nu mai conduc completele de 5 judecători, ci toţi magistraţii din complet sunt traşi la sorţi.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a venit la Liviu Dragnea, la biroul acestuia din Palatul Parlamentului, în jurul orei 15.30, la scurt timp după ce președintele Klaus Iohannis a lansat un atac dur la adresa celor doi, afirmând că ”ne aflăm într-o zonă în care infractorii încearcă să acapareze Justiția”.

Președintele Klaus Iohannis a spus că nu are de gând să facă nimic în ceea ce privește solicitarea ministrului Justiției, de revocare a lui Augustin Lazăr până ce judecătorii nu vor da un verdict asupra contestației depuse de procurorul general. El a calificat drept aiuritor demersul lui Toader.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri