Caută
Close this search box.

UE se luptă să convină asupra Gibraltarului înaintea summit-ului Brexit

Brexit

Negociatorii Uniunii Europene se întâlnesc vineri pentru a încerca să elimine ultimul obstacol înainte de summit-ul de duminică care urmează să aprobe acordul Brexit, însă obiecțiile Spaniei asupra Gibraltarului înseamnă că textul final nu ar putea fi pregătit până în ultima clipă, informează Reuters.

Cu patru luni înainte ca Marea Britanie să părăsească UE, tratatul de divorț legal și o declarație politică de însoțire privind legăturile viitoare ale celor două părți sunt gata să fie ștampilate de premierul britanic Theresa May și liderii celor 27 de state care vor rămâne în uniune după Brexit .

Spania a cerut schimbări în tratatul de retragere și declarația privind o nouă relație UE-Regatul Unit pentru a clarifica orice decizie cu privire la teritoriul britanic de peste mări disputat în Gibraltar care ar fi luat doar în discuții directe cu Madrid. Primul ministru spaniol, Pedro Sanchez, a declarat joi că Spania va respinge proiectul de acord privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dacă nu se vor face modificări. „După discuția mea cu Theresa May, pozițiile noastre rămân distanțate. Guvernul meu va apăra mereu interesele Spaniei. Dacă nu există schimbări, vom respinge Brexit”, a spus Sanchez într-un tweet.

În conformitate cu normele UE, tratatul de retragere este adoptat cu majoritate calificată și nu cu unanimitate, astfel încât un singur stat nu poate să o blocheze. Cu toate acestea, liderii UE caută o unitate pe această chestiune, cea mai sensibilă din punct de vedere politic.

Pachetul Brexit se confruntă cu o opoziție vehementă în parlamentul britanic, care trebuie să voteze pentru ca acesta să aibă efect. În caz contrar, Marea Britanie riscă să se prăbușească din bloc la 29 martie 2019, fără acordul de a atenua perturbările economice.

Hotărâte să nu permită nici o redactare a vreunui dintre cele două texte și riscul de a deraia procesul fragil, statele UE au propus, în schimb, să abordeze preocupările Spaniei într-o declarație separată a celor 27 de lideri de duminică care nu ar face parte din negocierile cu Marea Britanie. Negociatorii liderilor din UE se întâlnesc la ora 09:00 GMT vineri la Bruxelles și mai apoi vor veni pentru discuții cu șeful executivului blocului, Jean-Claude Juncker, sâmbătă seara, cu doar câteva ore înainte de summit. Diplomații europeni speră că un text ar putea fi aprobat până vineri seara, dar se tem și că Sanchez ar dori să facă o discuție la nivel înalt duminică pentru a-și demonstra hotărârea și a câștiga puncte cu alegătorii de acasă înainte de alegerile regionale din decembrie.

Acordul Brexit acoperă decontarea financiară, drepturile expatriatelor și granița delicată irlandeză, precum și stabilirea unui plan pentru viitoarele legături comerciale și de securitate. De asemenea, trebuie să fie susținută de Parlamentul European să intre în vigoare anul viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri