Caută
Close this search box.

Verhofstadt despre discuția cu Tăriceanu: Recomandările Comisiei de la Veneția vor fi implementate integral

călin popescu Tăriceanu

Liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a scris, într-o postare pe contul de Facebook, ce a vorbit cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul întâlnirii de la Parlament.

Oficialul european, lider al grupului politic ALDE, din care face parte şi partidul lui Tăriceanu, spune că a „convenit” cu liderul ALDE România să fie implementate, în integralitate și fără condiționări, recomandările formulate de Comisia de la Veneția.

„Ieri, am avut o întâlnire cu domnul Tăriceanu în București. Am convenit că singura cale pentru garantarea statului de drept în România este implementarea completă și necondiționată a tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția. Aceasta înseamnă că toate cele trei părți aflate în discuție – reforma sistemului judiciar, a Codului penal și a Codului de procedură penală – trebuie să fie pe deplin în linie cu toate recomandările Comisiei de la Veneția și că, prin urmare, după adaptarea și aprobarea în Guvernul României și în Parlament, o a doua consultare a Comisiei de la Veneția este necesară’, a  scris Guy Verhofstadt, pe contul său de Facebook.

Călin Popescu Tăriceanu: Am avut posibilitatea să-i arăt dosarele

Imediat după întâlnirea de la Parlament, cu liderul ALDE european, Călin Popescu Tăriceanu afirma că i-a comunicat lui Guy Verhofstadt că România rămâne ataşată valorilor europene şi că nu există o dispută internă pe statul de drept, ci una între Putere şi Opoziţie.

Citește și: Angelina Jolie va fi editor-invitat la BBC Radio de Crăciun

Tăriceanu a menţionat că a discutat cu Verhofstadt „chestiuni de preocupare la nivelul Parlamentului European, care a adoptat recent rezoluţia pe statul de drept”.

„Am avut posibilitatea să-i arăt dosarele, care sunt punctele în dispută ridicate de rezoluţia din PE, care este poziţia Comisiei de la Veneţia, care este poziţia noastră, inclusiv prin adoptarea Ordonanţelor 90 şi 92, demonstrând în acest fel că există toată disponibilitatea din partea actualei majorităţi şi a Guvernului de a ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, care nu sunt obligatorii, dar disponibilitatea noastră care ţine cont de aceste recomandări dovedeşte tocmai soliditatea ancorării noastre în ceea ce înseamnă valorile statului de drept, valorile europene şi principiile pe care este construită Uniunea Europeană.

Facem parte dintr-o mare familie europeană, împărtăşim aceleaşi valori, şi această disponibilitate este dovada cea mai bună că nu există, aşa cm încearcă din păcate Opoziţia să sugereze, o dublă atitudine sau vreun dublu limbaj. (…) Nu este o dispută autentică pe statul de drept, ci este o dispută în România pe majoritate şi Opoziţie. Şi, sigur, subiectul statului de drept este un subiect destul de sensibil, iar exportarea lui la nivelul PE, al instanţelor europene, poate să creeze o emoţie care să ducă la adoptarea unor concluzii care nu sunt întotdeauna bazate pe cele mai reale şi actuale elemente”, a afirmat preşedintele Senatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri