Caută
Close this search box.

Vicepreședintele american lansează un atac indirect la adresa Chinei: „Imperiul și agresiunea” nu au loc în Indo-Pacific

Vicepreședintele SUA, Mike Pence, a declarat joi conducătorilor statelor din Asia de Sud-Est că nu există loc pentru „imperiu și agresiune” în regiunea Indo-Pacific, un comentariu care poate fi interpretat pe larg ca referință la ascensiunea Chinei, informează Reuters.

Pence nu a menționat China în remarcile sale privind deschiderea unui summit cu Asociația Statelor din Asia de Sud-Est (ASEAN) din Singapore, dar a subliniat că țările mici, precum și cele mari, ar trebui să aibă posibilitatea de a prospera în Indo-Pacific. „Ca și voi, căutăm un Indo-Pacific în care toate statele, mari și mici, să poată prospera și să se dezvolte – să ne asigurăm în suveranitate, să ne încredem în valorile noastre și să devenim mai puternici împreună”, a spus el. „Toți suntem de acord că imperiul și agresiunea nu au loc în Indo-Pacific”. El a spus că Washingtonul a întreprins acțiuni pentru a promova această viziune, inclusiv măsuri pentru stimularea investițiilor private în infrastructură și urmărirea comerțului „liber, echitabil și reciproc”. Vicepreședintele a subliniat, de asemenea, „campania de presiune” a Statelor Unite asupra Coreei de Nord, „angajamentul său de a menține libertatea mărilor și a cerului” și hotărârea de a se asigura că statele din Asia de Sud sunt sigure în granițele lor suverane, pe mare și în lumea digitală.

Comentariile lui Pence urmează unui discurs major în octombrie, în care a semnalat o abordare mai dură a Washingtonului față de Beijing, acuzând China de eforturile sale „maligne” de a submina președintele american Donald Trump și de acțiunile militare imprudente din Marea Chinei de Sud. Statele Unite au efectuat o serie de exerciții de „libertate de navigație” în Marea Chinei de Sud, înghițind Beijingul, care spune că mișcările îi amenință suveranitatea.

Pretențiile Chinei în Marea Chinei de Sud, prin care trec anual circa 3 trilioane de dolari de comerț cu nave, sunt contestate de Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan și Vietnam.

Beijingul și Washingtonul sunt blocați într-un război comercial în care au impus o serie de tarife din ce în ce mai severe asupra importurilor reciproce.

Un răspuns

  1. Acest „Indo-Pacific” este locul ideal in care America ar putea sau ar trebui sa-si rupa gatul.
    Furnicaturile tot mai frecvente din sfincterul piloric care dau insomnii si care iau garantii de securitate (de mult pierdute) pot juca feste si pot crea iluzii mai „cremoase” decat „Fata Morgana” ori Triunghiul Bermudelor.
    Status-quo-ul american este in zdrente.
    China, de 4 ani prima economie a lumii, „se zbate intre certitudini si indoieli”. Bombane, injura respectuos, se roaga (cand nu produce), face incantatii, se etaleaza, evalueaza, apuca, pas mic cu pas mic, creaza mase critice, provoaca, escaladeaza local, se retrage si revine mai provocator si inainteaza, finanteaza cu sume dezolante, imense in domeniul tehnologic, in bussines, armament de ultima generatie.
    Este intr-adevar, aproape de neoprit.
    Rusia, care nici ea nu sta pe loc, dar mult mai insignifianta economic, are avantajul unic ca a creat si a reusit sa pastreze nealterat acest avantaj, al fortelor sale aero-spatiale (care pentru cel putin 2-3 decenii nu poate fi amenintat nici de America si nici de China.
    De America pentru ca este superficiala si condusa de oameni asemeni.
    De China pentru ca nu va beneficia niciodata din partea Rusiei de know how-ul produselor militare de varf.
    Si totusi China vrea sa-si afirme mai clar pozitia dominanta, deocamdata economic, in fata tuturor.
    Exista 2 variante, ambele militare si ambele fara o legatura directa cu China: America si Rusia impreuna sau antagonice, ceea ce ar crea posibilitatea reevaluarii „in extremis” a unor „relatii murdare” America – China sau China – Rusia.
    Diplomatie clasica deja, cu cativa diplomati si un regiment de militari, cum s-ar zice negocieri in limitele democratiei de criza cu frisoanele interpretative, cu scuzele cunoscute si prea-mult acceptate ale presei main…, se pare insa, eficienta.
    Scuze, ma cam opresc, mi-ar face placere sa continui der maine ma trezesc la 6 si trebuie sa lupt cu 10 ore obligatorii de munca (nesilita) si e mai greu la varsta mea. Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri