Caută
Close this search box.

Washington Post este criticat după ce a publicat un articol semnat de Erdogan

erdogan

Ziarul Washington Post, considerat una dintre cele mai influente voci ale presei liberale din Statele Unite, a fost criticat vehement, după ce a publicat în ediția sa online un articol semnat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în care acesta atacă Arabia Saudită pentru moartea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Publicația americană – unde ziaristul saudit era colaborator – a fost acuzată că a fost folosită ca instrument de propagandă pentru regimul de la Ankara, văzut de mulți drept cel mai represiv din lume în ceea ce privește libertatea de expresie și drepturile jurnaliștilor.

“Urmează acum ca Kim Jong Un să scrie în New York Times?” s-a întrebat un comentator, în timp ce alții au remarcat că, în luna martie a acestui an, Washington Post a publicat un articol, în care denunța faptul că “Erdogan transformă Turcia într-o închisoare totalitară”, remarcând că Guvernul de la Ankara a trimis în închisoare mai mulți jurnaliști decât orice țară din lume.

Articolul recent semnat de Erdogan este, cred analiștii, încă o dovadă că liderul turc este adevăratul câștigător al cazului Khashoggi, iar el a profitat de platforma oferită pentru a face uitate propriile abuzuri împotriva jurnaliștilor și a se prezenta, ironic ca un apărător al libertății de expresie.

Multe voci au evidențiat faptul că liderului turc i-a fost oferit un instrument de propagandă, în condițiile în care jurnaliștii din Turcia critici la adresa lui sunt acuzați deseori de terorism și trimiși la închisoare.

În articolul de opinie publicat de Washington Post (în două versiuni, engleză și turcă), Erdogan se referă la eforturile făcute de Turcia „în cauza dreptății” pentru Khashoggi.

“Turcia a mutat cerul și pământul pentru a face lumină asupra tuturor aspectelor acestui caz,” a scris Erdogan.

Potrivit anchetatorilor turci, Khashoggi a fost omorât în consulatul țării sale din Istanbul, la începutul lunii octombrie.

Se pare că el a fost strangulat imediat după ce a intrat în misiunea diplomatică, iar cadavrul lui ar fi fost dizolvat în acid.

Prințul Mohammed bin Salman (MbS), liderul de facto al Arabiei Saudite, văzut până nu demult ca un reformator al monarhiei arabe, este arătat cu degetul ca fiind cel care a ordonat uciderea jurnalistului ce trăia în auto-exil în Statele Unite.

În articolul de opinie din Washington Post, Erdogan nu se referă la acuzațiile împotriva lui MbS, afirmând că relația Turciei cu saudiții este una prietenoasă și că asasinarea ziaristului saudit nu trebuie văzută ca o problemă între cele două țări.

Liderul turc nu îl menționează de altfel deloc pe moștenitorul coroanei saudite, dar scrie că e convins că tatăl acestuia, regele Salman bin Abdulaziz Al Saud, „nu a ordonat asasinarea lui Khashoggi.”

“Cine a dat ordin să fie omorât acest suflet bun?”, se întreabă Erdogan, adăugând că saudiții trebuie să fie mai cooperanți cu ancheta realizată de autoritățile turce și să indice unde sunt rămășițele lui Khashoggi.

Erdogan îi critică pe saudiți pentru că au încercat să evite responsabilitatea pentru moartea lui Khashoggi.

“Unii par să spere că această problemă va dispărea cu timpul. Dar noi vom continua să punem întrebările care sunt esențiale pentru ancheta penală din Turcia, dar și pentru familia lui Khashoggi și a celor apropiați lui.”

“Trebuie să adaug că prietenia noastră cu Riadul, care durează de mult timp, nu înseamnă că vom închide ochii la crima premeditată care a avut loc chiar în fața ochilor noștri.

Acesta este un alt motiv pentru care am fost șocați și întristați de eforturile anumitor oficiali saudiți de a acoperi asasinarea premeditată a lui Khashoggi, în loc să servească cauza dreptății, așa cum ar presupune prietenia noastră.”

În finalul materialului, Erdogan compară moartea lui Khashoggi cu atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 împotriva Statelor Unite și cu scandalul Watergate.

“Asasinarea lui Jamal Khashoggi implică mult mai mult decât un grup de ofițeri de securitate, la fel cum scandalul Watergate a fost mai important decât o simplă spargere, iar atacurile teroriste din 11 septembrie au însemnat mai mult decât acei atacatori.

Ca membri responsabili ai comunității internaționale, trebuie să dezvăluim identitatea maeștrilor păpușari din spatele uciderii lui Khashoggi și să-i descoperim pe aceia în care oficialii saudiți – care încă încearcă să acopere crima – și-au pus încrederea,” a scris Erdogan.

“Nimeni nu ar trebui să îndrăznească să realizeze din nou asemenea acte pe pământul unui aliat al NATO… Dacă cineva alege să ignore acest avertisment, se va confrunta cu consecințe grave”, a afirmat liderul turc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri