Caută
Close this search box.

Xi Jinping: Războiul comercial dintre SUA și China nu va produce câștigători

Țările care adoptă protecționismul sunt „condamnate la eșec” a declarant președintele chinez, Xi Jinping, într-o lovitură ascundă la adresa politicii americane „America First”, informează BBC.

Xi a vorbit la summit-ul de Cooperare Economică Asia-Pacific (Apec), unde tensiunile americano-chineze ar putea fi în centrul atenției. Vicepreședintele SUA, Mike Pence, a declarat ulterior că este pregătit să „depășească dublul” la tarifele impuse mărfurilor din China. Cele două țări s-au angajat anul acesta într-un război comercial de tip „ochi pentru ochi”.

Casa Albă declară că tarifele sale reprezintă un răspuns la politicile comerciale inechitabile ale Chinei. Ambele părți au declarat că tarifele, deja în valoare de miliarde de dolari, pot fi totuși majorate.

Cu toate acestea, Xi a avertizat împotriva oricărei noi escaladări a tensiunilor dintre cele două puteri. „Istoria a arătat că confruntarea, fie sub forma unui război rece, a unui război cald sau a unui război comercial, nu va produce câștigători”, a declarat el liderilor adunați în capitala Papua-Noua Guinee. „Încercările de a înălța barierele și de a reduce legăturile economice strânse depind de legile economiei și de tendințele istoriei”. „Aceasta este o abordare scurtă cu deficiențe de vedere și este sortită eșecului”, a adăugat el, avertizând pe cei care-și închid porțile că-l „va tăia doar pe el de restul lumii și va piarde direcția lui”.

Dar Pence – care a vorbit direct la forum, după Xi – a declarat că tarifele au fost un răspuns la „dezechilibrul” cu China. „Statele Unite, însă, nu vor schimba cursul până când China nu își va schimba calea”, a spus el. Comentariile sale au loc o zi după ce președintele Donald Trump a declarat reporterilor că este încrezător că o înțelegere între China și Statele Unite „va fi făcută”. Cu toate acestea, el a spus că o serie de chestiuni cheie nu au fost incluse pe o listă de negocieri înainte de summitul G20, ceea ce înseamnă că este „inacceptabil” încă președintelui. Președintele a făcut deja comentarii similare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri