Caută
Close this search box.

Adevărul despre protestatarii violenți de la Paris, relatat de o jurnalistă română

Manifestația de sâmbătă de la Paris a fost mult mai restrânsă față de săptămânile precedente, dar cu toate acestea nu a fost lipsită de violențe. „Vestele galbene” cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron, care a instituit astăzi stare de urgenţă.

S-au anunțat în Franța 31.000 de manifestanți și la Paris 8.000, în timp ce în weekendurile precedente au fost de ordinul zecilor de mii sau chiar al sutelor de mii.

Cei care au rămas sunt cei foarte radicali, iar dintre aceștia mulți au fost atrași cumva de către ceea ce francezii numesc „spărgători”, oameni care au venit practic nu să manifesteze, ci să se bată cu poliția, a relatat la Digi24 Marcela Feraru, jurnalistă română stabilită în Franța.

„E o tradiție aici, de câte ori sunt manifestații, acești „casseurs” (spărgători – n.r.) intră în rândul manifestanților, se protejează cumva cu manifestanții pașnici din jurul lor, sunt mascați, au inclusiv mănuși ca să nu lase amprente și singura lor preocupare nu este să manifesteze sau să ceară ceva, ci să se bată cu poliția, a explicat Marcela Feraru.

„Românii stabiliți în Paris sunt, ca să vă spun drept, foarte enervați. Săptămâna trecută s-a făcut o evaluare, sunt câteva miliarde de euro distrugeri și pagube și aceste miliarde de euro le plătim noi, din impozitele noastre.

Eu nu am chef ca din impozitul meu să plătesc prostiile pe care le fac acești spărgători în Paris. Nu vă mai spun că cei care au magazine pe ruta pe care trec spărgătorii nu mai pot să vândă în perioada asta, a sărbătorilor, au pierderi foarte mari, mai ales dacă sunt și sparte aceste magazine.

Majoritatea românilor care muncesc sau care trăiesc în Franța sunt oameni foarte muncitori, deci pentru ei faptul că va trebui să plătim o factură „foarte sărată” la încheierea acestor manifestații nu este neapărat o bucurie.

Discutam și cu niște apropiați zilele acestea, din punctul nostru de vedere, este o manifestație teroristă. Ce înseamnă, după dicționar, terorist? Înseamnă să încerci să semeni teroarea, or, este ceea ce fac acești spărgători, a declarat Marcela Feraru la Digi24.

„Există două puncte fierbinți în aceste momente la Paris: pe Champs-Élysées și pe Grand Boulevard, restul Parisului este calm, cel puțin la mine în cartier nu se întâmplă nimic și nici în altele. Preventiv, într-adevăr, parte din magazine s-au închis, poșta nu funcționează pentru că este în grevă și ea.

Pe Champs-Élysées, în această dimineață s-a făcut un filtru important de către poliție, din această cauză au fost foarte multe arestări dimineață, peste 400. S-au făcut prin sondaj control în bagaje și toți cei care aveau potențiale arme albe și erau susceptibili să fie violenți au fost interpelați și arestați. La nivel național – 717 arestări, cele mai multe în Paris”, conchide Marcela Feraru.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri