Caută
Close this search box.

Alegeri parlamentare în Armenia: Blocul primului ministru a câștigat detașat

Blocul electoral al primului ministru interimar al Armeniei, Nikol Pashinian, a câștigat decisiv în alegerile parlamentare anticipate de duminică, care au fost declanșate de liderul reformist care încearcă să-și întărească autoritatea politică în țara post-sovietică, informează AFP.

Blocul condus de Partidul Contract Civil al lui Pashinian a avut 70,45% din voturi, iar în al doilea loc îndepărtat, cu 8,37%, a fost Partidul Armenia Prosperă, potrivit rezultatelor de la 90% din secțiile de vot. Blocul centrist My Step, care include Partidul Misiunii condus de activistul pentru drepturile omului Manuk Sukiasian, a trecut pragul electoral. Un mic partid liberal pro-occidental, Bright Armenia, a atins, de asemenea, pragul electoral cu 6,33% din voturi, a spus comisia.

Pashinian a devenit prim-ministru în mai, după săptămâni de mișcări anti-guvernamentale pașnice care l-au înlăturat pe liderul veteran Serj Sarkisian. Fostul jurnalist în vârstă de 43 de ani a promis să înlăture corupția endemică și să reducă sărăcia, câștigându-și susținători în națiunea săracă de aproape trei milioane de oameni. „După alegeri, vom dezvolta democrația armeană și vom face o revoluție economică”, a declarat Pashinian reporterilor după ce a votat.

Declanșarea reformei lui Pashinian a fost blocată de opoziția Partidului Republican a lui Sarkisian care guverna atunci, care a dominat Adunarea Națională până când demisia sa a declanșat dizolvarea parlamentului luna trecută.

Partidul republican a obținut 4,56 la sută în alegerile de duminică, nedepășind pragul de cinci procente pentru a intra în parlament.

Prezența a fost de 48,63%, când secțiile de vot s-au închis la ora 20:00 (13:00 GMT), a spus comisia electorală. Săptămâna trecută, Pashinian a promis „cele mai bune alegeri pe care Armenia le-a văzut vreodată”, fără umplutura voturilor sau intimidarea alegătorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri