Caută
Close this search box.

Australia recunoaște Ierusalimul de Vest drept capitală a Israelului

Australia a recunoscut Ierusalimul de Vest drept capitală a Israelului, a declarat premierul Scott Morrison sâmbătă, dar o schimbare controversată a ambasadei de la Tel Aviv nu va avea loc până când nu se va ajunge la o înțelegere de pace, informează AFP.

Morrison s-a angajat, de asemenea, să recunoască un viitor stat al Palestinei cu Ierusalimul de Est drept capitală, atunci când statutul orașului va fi determinat printr-o înțelegere de pace.

„Australia recunoaște acum Ierusalimul de Vest – ca fiind sediul Knesset-ului și a multor instituții guvernamentale – capitala Israelului”, a declarat sâmbătă Morrison într-un discurs de la Sydney. „Și așteptăm cu nerăbdare să ne mutăm ambasada în Ierusalimul de Vest, atunci când este practic, în sprijinul și după stabilirea statutului definitiv” a spus el, adăugând că lucrează la un nou loc pentru ambasadă.

Între timp, a spus Morrison, Australia va înființa un birou de apărare și comerț în vestul orașului sfânt. „În plus, recunoscând angajamentul nostru față de o soluție cu două state, guvernul australian este, de asemenea, hotărât să recunoască aspirațiile poporului palestinian pentru un viitor stat cu capitală în Ierusalimul de Est”, a adăugat el.

Atât Israelul cât și palestinienii pretind că Ierusalimul este capitala lor.

Majoritatea statelor au evitat schimbarea ambasadelor pentru a preveni apariția discuțiilor de pace privind statutul final al orașului – până când președintele american Trump a mutat în mod unilateral ambasada SUA la începutul acestui an.

Morrison a lansat pentru prima dată o schimbare a politicii externe în octombrie, ceea ce l-a înfuriat pe vecinul apropiat al Australiei, Indonezia – cel mai populat stat musulman din lume. Problema a stopat negocierile de lungă durată privind o înțelegere comercială bilaterală. Canberra, vineri, a declarat cetățenilor care călătoresc în Indonezia să „exercite un grad ridicat de prudență”, avertizând împotriva protestelor din capitala indoneziană Jakarta și hotspoturile populare de vacanță, inclusiv Bali.

Morrison a afirmat că este în interesul Australiei să sprijine „democrația liberală” în Orientul Mijlociu și a țintit scopul Organizației Națiunilor Unite că a fost un loc în care Israelul este „agresat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri