Caută
Close this search box.

Avertimente de tsunami în Indonezia: Oficialii se tem de noul val al vulcanului Anak Krakatau

Rezidenții de coastă din apropierea vulcanului Anak Krakatau din Indonezia au fost avertizați să stea departe de plajă pe fondul temerilor că s-ar putea declanșa un nou tsunami, informează BBC.

Sâmbătă, valuri uriașe au lovit orașele de coastă de pe insulele Sumatra și Java, ucigând cel puțin 281 de persoane și rănind 1.016. Se consideră că activitatea vulcanică a declanșat alunecări de teren submarine, care la rândul lor au generat undele ucigașe. Anak Krakatau a izbucnit din nou duminică, răspândind cenușă și fum.

Eforturile de salvare sunt împiedicate de drumurile blocate, dar echipamentele grele de ridicare sunt transportate în zonele afectate grav pentru a ajuta la căutarea victimelor.

Avertismente

Purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale pentru Managementul Dezastrelor, Sutopo Purwo Nugroho, a declarat într-o conferință de presă că un alt tsunami ar fi o posibilitate din cauza erupțiilor vulcanice continue ale lui Anak Krakatau. „Recomandările Agenției de Meteorologie, Climatologie și Geofizică spun că oamenii nu ar trebui să desfășoare activități pe plajă și să stea departe de coastă pentru o vreme”, a spus el.

Anak Krakatau, care a apărut în 1927 din caldera care a fost formată în timpul erupției vulcanului Krakatoa din 1883, a văzut o activitate intensă în ultimele luni și oficialii au cerut să se evite zona din jurul craterului.

Luni, Sutopo a explicat de ce nu a existat nici un avertisment timpuriu al acelui tsunami. El a spus că sistemul de avertizare timpurie din Indonezia este creat pentru a monitoriza cutremurele, dar nu și alunecările de teren submarine și erupțiile vulcanice, care pot genera și valuri mortale. Dar, a adăugat el, că cu 13% din vulcanii mondiali activi doar în Indonezia, a fost crucial pentru țară de a dezvolta un astfel de sistem. El a confirmat că în noaptea dezastrului nu a existat niciun sistem de avertizare cu privire la tsunami, adăugând că, din lipsă de fonduri, vandalism la geamanduri și defecțiuni tehnice, nu a existat niciun sistem de avertizare tsunami operațional din 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri