Caută
Close this search box.

Brexit: Theresa May se întâlnește cu liderii UE în ultima încercare de a-și salva acordul

Theresa May se întâlnește cu liderii europeni și cu oficialii UE pentru discuții menite să-i salveze acordul Brexit, informează BBC.

Ea va purta discuții cu prim-ministrul olandez Mark Rutte și cu Angela Merkel după amânarea votului final în parlament asupra acordului. Premierul britanic a spus că are nevoie de „asigurări suplimentare” cu privire la planul de frontieră al Irlandei de Nord pentru a obține sprijinul Camerei Comunelor. Președintele Consiliului Europei, Donald Tusk, a insistat că UE nu va „renegocia”, dar a afirmat că liderii vor discuta cum să „faciliteze ratificarea Regatului Unit”.

Ministrul muncii și pensiilor, Amber Rudd, a declarat că discuțiile ulterioare cu Bruxelles se vor concentra asupra „reținerii” Brexit pe granița irlandeză, pe care May a recunoscut-o anterior că a cauzat „îngrijorarea largă și profundă a parlamentarilor”.

Atitudinea ezitantă a premierului – după ce zile la rând a insistat că votul va merge înainte – l-a determinat pe liderul laburist, Jeremy Corbyn, să ceară marți o dezbatere de urgență de trei ore. „Nu este corect ca guvernul să poată schimba în mod unilateral aranjamentele”, a spus Corbyn, care a acuzat-o pe May că „a pierdut controlul asupra evenimentelor”.

Nu a fost stabilită nicio dată pentru ca acordul Brexit să fie pus înaintea deputaților, deși May a indicat că termenul final pentru vot a fost 21 ianuarie.

Brexiteerul conservator principal, Jacob Rees-Mogg, a declarat că lui May îi lipsea „tupeul” de a-și pune acordul „nelivrabil” în fața deputaților. El încearcă să obțină destui parlamentari conservatori ca să trimită scrisori de neîncredere primului ministru pentru a declanșa un concurs de conducere. „Times” a raportat că Crispin Blunt a devenit cel de-al 26-lea deputat care a trimis asemenea scrisoare luni. „Vreau să încurajez pe cei care se gândesc la asta, s-o facem!”, a spus Blunt. Patruzeci și opt parlamentari conservatori ar trebui să prezinte scrisori pentru ca orice provocare să fie inițiată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri