Caută
Close this search box.

Cabinetul Dăncilă aprobă noul salariu minim brut pe economie şi programul Start-Up Nation

cabinetul dăncilă

Cabinetul Dăncilă se reuneşte în şedinţă de guvern. Pe ordinea de zi ar putea intra şi o hotărâre de guvern care majorează salariul minim de la 1 ianuarie şi instituie un salariu minim diferenţiat pentru cei cu studii superioare. Angajaţii cu vechime au fost lăsaţi pe dinafară din proiectul de lege.

Executivul ar putea adopta, vineri, o OUG pentru programul Start-Up Nation 2019. Ministerul pentru Mediul de Afaceri a publicat pe site forma actualizată a documentelor procedurale necesare înscrierii online, acestea incluzând modelul planului de afaceri şi declaraţiile de eligibilitate.

„Încurajăm antreprenorii să elaboreze planurile de afaceri, pe baza documentelor publicate, şi să fie gata să le înregistreze în momentul deschiderii platformei, în a doua decadă a lunii decembrie.

Lucrăm pe mai multe planuri: adoptarea proiectului de Ordonanţă de către Guvern, în şedinţa Executivului de săptămâna aceasta, şi publicarea procedurii de implementare a schemei de minimis în Monitorul Oficial” a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea.

Alocaţia Financiară Nerambursabilă, de maximum 200.000 lei/beneficiar, poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societăţile neplătitoare) aferente proiectului, precizează un comunicat al ministerului.

Înscrierea în program, solicitarea acordului de principiu pentru finanţare şi completarea planului de afaceri în vederea obţinerii finanţării se fac online.

Calcularea punctajului planului de afaceri se face în timp real şi transparent, conform grilei de evaluare. Punctajul minim pentru a fi acceptat de principiu în vederea verificării administrative şi a eligibilităţii este de 50 de puncte din maximum 100 de puncte posibile, potrivit sursei citate.

Aplicaţia va rămâne deschisă timp de 30 de zile. Pot beneficia de prevederile Programului Start-Up Nation societăţile înfiinţate după data de 30 ianuarie 2017, care activează în domeniul producţiei, industriilor creative, serviciilor şi comerţului.

Conform sursei menţionate, pentru a participa la program, societăţile trebuie să creeze cel puţin un loc de muncă cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată şi să menţină locul de muncă ocupat cel puţin doi ani după finalizarea implementării proiectului.

Salariul minim, aprobat prin Hotărâre de Guvern

Guvernul a renunțat la salariul minim diferențiat pentru angajații cu vechime de peste 15 ani, după ce angajatorii au amenințat că-i vor înlocui cu angajați mai tineri în cazul în care vor fi obligați să le plătească mai mulți bani.

Din proiectul de hotărâre de guvern înregistrat marți la Consiliul Economic și Social (CES), care ar putea fi aprobat în ședința de vineri, lipsește orice referire la angajații cu vechime mai mare de 15 ani.

Inițial, Guvernul anunțase că toți angajații cu vechime de minim 15 ani nu vor mai putea fi plătiți sub salariul brut de 2.350 lei. Angajatorii au protestat legat de acest aspect și au amenințat cu concedieri.

Noul ministru al Muncii, Marius Budăi, a declarat recent că rămâne în analiză propunerea patronatelor de a renunța la majorarea salariului minim pentru angajații cu vechime.

Acum, Guvernul PSD-ALDE pare să fi dat înapoi și a renunțat cu totul la promisiunea pentru angajații seniori. Aceștia vor primi de la 1 ianuarie un salariu minim de 2.050 de lei, ca toți ceilalți angajați.

Rămân favorizați doar angajații cu studii superioare. Aceștia vor primi minim 2.350 lei de la 1 ianuarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri