Caută
Close this search box.

Cancelarul Austriei, mesaj pentru România: La valorile de bază ale UE nu se pot face compromisiuri sau rabaturi

Iohannis Kurz

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, vorbeşte despre importanţa luptei anticorupţie şi despre scenariul cel mai negru din timpul preşedinţiei româneşti a Consiliului UE.

Predictibilitate, un cadru legal stabil, licitaţii transparente și plata la timp a contractelor publice. Asta e important pentru investitorii austrieci care sunt sau intenţionează să vină în România, a subliniat, pentru Digi24, cancelarul Austriei.

Digi24: România preia preşedinţia Consiliului UE de la Austria pe 1 ianuarie. Brexit – o temă arzătoare deja în timpul mandatului austriac. Ar trebui să se pregătească România pentru cel mai pesimist scenariu: o ieşire a Marii Britanii fără acord? Ce aţi face în locul Theresei May?

Cancelarul Austriei: Plec de la premisa că doamna premier May va încerca să supună la vot acordul pentru Brexit, în Camera Comunelor, în ianuarie. Sper sincer ca parlamentarii britanici să-şi dea seama, în timpul zilelor de Crăciun, că nu fac un serviciu poporului lor dacă dau voie să se ajungă în situaţia aceasta şi avem, la final, un Brexit dezordonat.

Concluziile Consiliului European au reafirmat voința politică de a depune eforturi pentru un acord ulterior privind relațiile viitoare UE-Marea Britanie, astfel încât să nu fie necesară permanent soluţia de urgenţă a Backstop-ului Irlanda/Irlanda de Nord (plasa de siguranţă menită să evite o frontieră dură pe insula Irlanda n.r.).

Dacă acordul nu obţine o majoritate în Camera Comunelor, aceasta va genera o situație haotică. In acest caz s-ar putea dezlănţui forţe politice în toate direcţiile.

Digi24: România este criticată dur de Comisia Europeană pentru modificările la legile Justiţiei. Împărtăşiţi îngrijorarea Comisiei?

Cancelarul Austriei: România a înregistrat până în 2017 progrese semnificative în combaterea corupției și dezvoltarea unui stat de drept eficient. În raportul pe Justiţie MCV din noiembrie 2018, Comisia Europeană a vorbit despre o evoluție îngrijorătoare a situației statului de drept începând cu 2017.

Printre altele, Comisia solicită retragerea reformelor controversate în Justiţie și ale Codurilor Penale. Președinția austriacă, în calitate de mediator, a contribuit la aprobarea concluziilor Comisiei Europene din raportul pe Justiţie de către Consiliul UE pe 11 decembrie. Iar Austria pledează pentru îndeplinirea criteriilor de aderare.

Lupta împotriva corupţiei şi consolidarea unui stat de drept eficient, în care există securitate juridică şi previzibilitate legislativă, sunt deosebit de importante. La valorile de bază ale Uniunii Europene nu se pot face compromisiuri sau rabaturi. Valorile de bază trebuie respectate în mod egal de către toate statele membre ale UE.

Reporter Digi24: Două întâlniri cu preşedintele Iohannis în mai puţin de opt zile. Ce sugestii i-aţi făcut pentru preşedinţia română a Consiliului UE?

Cancelarul Austriei: Preşedintele Iohannis, pe care îl apreciez foarte mult, nu are nevoie de sugestii de la mine. La Forumul la nivel înalt Africa-Europa din 18 decembrie, organizat la Viena, am discutat cu reprezentanții celor mai mari țări din Africa, cu reprezentanți ai Uniunii Europene și cu peste 800 de oameni de afaceri, despre o mai bună cooperare în domeniul inovării și digitalizării, esenţiale pentru dezvoltarea noastră viitoare.

Per ansamblu, am vrut să ducem la un alt nivel calitatea și amploarea cooperării cu partenerii noștri africani și să depăşim momentul în care ne concentrăm doar pe problema migrației, o provocare comună.

Urmărim un parteneriat pe picior de egalitate cu Africa. Sunt foarte încântat că președintele Iohannis, în contextul președinţiei româneşti, dorește să continue eforturile în această direcție.

În vizita mea la București din 21 decembrie voi preda simbolic alături de preşedintele Iohannis ştafeta președinției Consiliului Uniunii Europene.

Voi discuta atât cu președintele Iohannis, cât și cu premierul Dăncilă despre principalele teme europene, inclusiv despre migrație şi Brexit. Vom discuta şi despre realţiile bilaterale dintre Austria şi România. Austria este al treilea cel mai mare investitor străin din România.

Țările noastre au numeroase interese comune și lucrează în mod tradițional bine împreună, spre exemplu în domeniile Balcanii de Vest, regiunea Dunării și vecinătatea estică a UE.

FOTO: rtv.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri