Caută
Close this search box.

Casa Albă și Trudeau neagă vreo interferență politică în cazul Huawei

Președintele Donald Trump nu a știut despre planurile de arestare în Canada a executivului de top al gigantul chinez de telecomunicații Huawei, au declarat joi oficialii americani într-o încercare aparentă de a opri incidentul să împiedice negocierile comerciale importante cu Beijingul, informează Reuters.

Directorul financiar al companiei Huawei Technologies Co Ltd, Meng Wanzhou, fiica de 46 de ani a fondatorului companiei, a fost reținută în Canada pe 1 decembrie, în aceeași zi în care Trump și președintele chinez Xi Jinping au luat masa împreună la summit-ul G20 din Buenos Aires. Un oficial al Casei Albe a declarat pentru Reuters că Trump nu a știut despre o solicitare a SUA de extrădare din Canada înainte de a se întâlni cu Xi și a fost de acord cu un armistițiu de 90 de zile în războiul comercial.

Menționarea arestului lui Meng în timpul unei escale în Vancouver, anunțată miercuri de autoritățile canadiene, a agitat piețele bursiere, care sunt deja nervoase în ceea ce privește tensiunile dintre cele două mari economii din lume în legătură cu temerile că detenția ar putea deraia negocierile comerciale planificate.

Arestareaa fost făcută la cererea Washingtonului, în cadrul unei investigații din SUA,despre o presupusă schemă de utilizare a sistemului bancar global pentru a se sustrage sancțiunilor din partea SUA împotriva Iranului, potrivit unor persoane familiarizate cu probele. Un alt oficial american a declarat pentru Reuters că,deși era o problemă a Departamentului Justiției și nu a fost orchestrată în prealabil de către Casa Albă, cazul ar putea trimite un mesaj că Washingtonul este serios în ceea ce privește încălcările normelor de comerț internațional dela Beijing. Oficialul, vorbind cu condiția anonimatului, a recunoscut că arestarea ar putea complica eforturile pentru a ajunge la o înțelegere comercială mai extinsă între SUA și China, dar nu ar afecta neapărat procesul.

Detenția lui Meng a ridicat îngrijorarea cu privire la eventualele represalii de la Beijing în Canada, unde premierul Justin Trudeau a căutat să se distanțeze de arest. „Autoritățile competente au luat deciziile în acest caz fără implicare politică sau interferență … am fost sfătuit de aceștia cu câteva zile de la preaviz că acest lucru este în desfășurare”, a declarat Trudeau reporterilor din Montreal în remarcile televizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri