Caută
Close this search box.

Cazul Khashoggi: Procurorul de la Istanbul solicită arestarea oficialilor saudiți

Procurorul-șef de la Istanbul a depus mandate pentru arestarea unui consilier de vârf al conducătorului de facto al Arabiei Saudite și al șefului adjunct al serviciilor de informații străine privind suspiciunea de a planifica uciderea lui Jamal Khashoggi, au declarat miercuri doi oficiali turci citați de Reuters.

Procuratura a concluzionat că există „suspiciuni puternice” că Saud al-Qahtani și generalul Ahmed al-Asiri, care au fost demiși din funcțiile lor în luna octombrie, au fost printre planificatorii uciderii la consulatul saudit de la Istanbul, au spus oficialii. „Măsura urmăririi penale pentru emiterea mandatelor de arestare pentru Asiri și Qahtani reflectă opinia conform căreia autoritățile saudite nu vor lua măsuri oficiale împotriva acelor indivizi”, a spus unul dintre oficialii turci.

De asemenea, mișcarea vine la o zi după ce senatorii din SUA au declarat că sunt mai siguri decât oricând că prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a fost responsabil pentru uciderea lui Khashoggi după ce au primit o informare CIA în această privință. Făcând unele dintre cele mai puternice acuzații de până acum, republicanii și democrații au declarat că doresc să trimită un mesaj către Arabia Saudită că Statele Unite condamnă moartea lui Khashoggi, un cronicar de la „Washington Post”. Dar președintele Donald Trump și unii dintre colegii săi republicani au susținut că Washingtonul nu ar trebui să ia măsuri care ar risca relația sa cu Riyadhul, care este privită ca o contrapondere importantă pentru Iran în Orientul Mijlociu.

„Comunitatea internațională pare să se îndoiască de angajamentul Arabiei Saudite de a urmări această infracțiune gravă. Prin extrădarea tuturor suspecților în Turcia, unde Jamal Khashoggi a fost ucis și dezmembrat, autoritățile din Arabia Saudită ar putea aborda aceste preocupări”, a declarat oficialul turc.

Khashoggi a fost ucis după ce a vizitat consulatul saudit de la Istanbul la 2 octombrie. Președintele turc, Tayyip Erdogan, a declarat că ordinul de ucidere a lui Khashoggi a venit de la cel mai înalt nivel al guvernului saudit, dar probabil nu și de la regele Salman, punând în prim-plan atenția asupra moștenitorului lui Salman și asupra conducătorului de facto, prințul Mohammed. Arabia Saudită a spus că prințul nu a avut cunoștințe anterioare despre crimă. După ce a oferit numeroase explicații contradictorii, Riyadh a afirmat mai târziu că Khashoggi a fost ucis și corpul său a fost dezmembrat atunci când negocierile de a-l convinge să se întoarcă în Arabia Saudită au eșuat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri