CCR a decis în anul 2007 că președintele poate participa la orice ședință de Guvern. Preşedintele României are libertatea să participe la orice şedinţă de Guvern, dar nu poate împiedica Executivul să adopte acte normative, au apreciat judecătorii CCR în 2007.

La deliberare a participat și actualul ministru al Justiției, Tudorel Toader, la vremea respectivă judecător al Curții Constituționale.

Opinia judecătorilor CCR a fost publicată în Avizul consultativ nr.1, din 5 aprilie 2007, privind propunerea PSD de suspendare din funcţie a fostului președinte Traian Băsescu.

Printre faptele imputate în 2007 lui Băsescu a fost încălcarea articolului din Constituție care prevede că „Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii”. Social-democrații au scris că șeful statului „a participat de multe ori intempestiv la şedinţe de Guvern fără o astfel de tematică”.

Legea prevede, în cazul suspendării șefului statului, obligația ca CCR să fie consultată cu privire la calificarea faptelor care se impută preşedintelui României, pentru ca judecătorii constituționali să își exprime opinia asupra gravităţii acestora.

Așa cum spune și denumirea avizului consultativ, el nu este obligatoriu.

„Acesta reprezintă o analiză juridică independentă a propunerii de suspendare cu privire la faptele ce se impută Preşedintelui”, spune însăși CCR pe site-ul său.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 4 =