China l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul Canadei la Beijing după arestarea „inadmisibilă şi josnică” în această ţară a directorului financiar al gigantului chinez din domeniul telecomunicaţiilor Huawei, Meng Wanzhou, a anunţat agenţia oficială de presă Xinhua, citată de AFP.

„O asemenea inţiativă ignoră legea şi este absurdă, inadmisibilă şi josnică prin natura sa”, a afirmat într-o declaraţie difuzată de Xinhua adjunctul ministrul chinez de externe, Le Yucheng.

Oficialul chinez a ţinut să sublinieze că arestarea reprezintă „o gravă încălcare” a drepturilor lui Meng Wanzhou, 46 de ani.

Ambasadorul Canadei la Beijing, John McCallum, a fost convocat şi Ottawa a fost rugată să elibereze imediat pe responsabila Huawei, în caz contrar Canada fiind nevoită să suporte „grave consecinţe a căror responsabilitate va reveni părţii canadiene”, a adăugat Xinhua.

Meng Wanzhou este închisă în Canada de la 1 decembrie. Arestarea sa a avut loc la cererea Statelor Unite care reclamă extrădarea sa. Washingtonul o suspectează că a încălcat sancţiunile americane impuse Iranului.

Ea a fost arestată pe aeroportul din Vancouver, provocând mânia autorităţilor chineze într-un moment în care cele două ţări conveniseră un armistiţiu în războiul lor comercial.

Meng Wanzhou, de 46 de ani, este suspectată că a minţit mai multe bănci pe tema legăturilor între Huawei şi una dintre filialele sale, SkyCom, ceea ce a permis acestei societăţi să aibă acces pe piaţa iraniană încălcând sancţiunile americane, a dezvăluit vineri avocatul care reprezintă guvernul canadian, John Gibb-Carsley, în cursul unei audieri în faţa unei instanţe canadiene.

Procesul de extrădare, în cadrul unui acord bilateral între SUA şi Canada, poate dura luni de zile sau chiar ani, din cauza numeroaselor căi de apel. Decizia finală îi va reveni Ministerului canadian al Justiţiei, notează AFP.

180 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here