Caută
Close this search box.

Circ într-o țară epuizată

Circul din politica românească actuală este periculos pentru țară. E greu de crezut că o mână de amatori au ajuns să controleze politic o țară întreagă, să manufactureze crize doar pentru interesul personal.

Noi vedem doar fauna parlamentară, dar lucrurile în teritoriu au căpătat aspectul unei caracatițe clientelare, de tip mafiot, aproape imposibil de distrus.

În contextul dat, observăm miza unui singur om, pe cea a lui Liviu Dragnea care își joacă toate cărțile pe față, pentru că timpul curge în defavoarea lui. Nu are vreme de strategii și mutări inteligente. Își joacă propria libertate. Ca el, mai mici dar mulți, stau pe margine și așteaptă. Nu ne facem iluzii, știm că sunt din toate partidele consacrate: multi dintre ei ar putea deveni beneficiarii unor măsuri executive care să le acopere infracțiunile. O realitate care bate filmul, criminal de iresponsabilă, în care țara efectiv este doar pretextul unor lozinci inutile, de demagogie pură.

Ne aflam in fata unui moment de încordare maximă, așa cum nu am mai vazut de la Revoluție încoace. Când un lider politic, indiferent de culoare, vine și anunță mobilizare generală, pe un fond de nemulțumiri de stradă în creștere, înseamnă că vrea cu orice preț încăierări civile. Altfel nu-ți poți explica de ce nu se trece la calmarea societății și asumarea corectă a tuturor vulnerabilităților. Instituțiile statului ar începe să funcționeze normal, pe criterii de competență și nu de interes politic. E foarte simplu să vrei să faci o deparazitare masivă a întregului sistem public, fără un fundal de criză internă.

Contextul internațional în care noi ne permitem tulbulențe inutile este extrem de delicat. Se întâmplă lucruri foarte serioase la Washington, de reașezare mondială care ne vor afecta într-un fel sau altul. Șansa ca un stat mic să supraviețuiască unor convulsii internaționale este să aibă o politică echilibrată, corectă. Dar pentru asta ar trebui să avem bunul simț de a vedea că interesul național este la indemana tuturor politicienilor. E ultranecesar ca lucrurile să se liniștească rapid, altfel ne vom subrezi si mai tare ca natie.

Oricât de comic ar părea, singurul dușman al României este însăși România, prin clasa ei politică fracturată la nesfârșit.

Citește și: Neuroetica și neuroștiințele. Manipularea creierului

3 răspunsuri

  1. „…Șansa ca un stat mic să supraviețuiască unor convulsii internaționale este să aibă o politică echilibrată, corectă…”_____––-_____Iar stabilitatea si coherenta decizionala la varf nu pot fi decat primordiale in contracararea acestui neajuns devastator…Pe scurt, republica s-a dovedit si se dovedeste ca, pentru Romania, este cadrul care maximizeaza riscul la orice capitol, inclusiv riscul „de natie”…De acea Monarhia este mult mai de dorit pentru Romania, iar pentru prevenirea socurilor socio-economice survenite datorita problemelor internationale, Romania are nevoie de o Monarhie(=stabilitate pe secole) insa NUMAI cu aport Englez, la varf.iar despre „dusmanul din interior”, se pare ca observatia este devenita norma:

    Gabriel Liiceanu:” Ceaușescu ne spunea că trebuie să fim patrioți și să rămânem uniți în fața dușmanului extern, când, de fapt, el și mafia lui erau dușmanul care ne amenința zi de zi și ne furaseră țara.”____–-____ Exact, dusmanul natiei si statului roman este in interior, ticalosii de la varf, fortele externe „dusmanoase” exista si ele, numai ca la aceasta data nu trebuie nici sa se mai oboseasca sa actioneze, trebuie doar sa culeaga fructul oferit din incompetenta, iresponsabilitate si ticalosie, de cei mentionati, „conducerile ” Romaniei…

  2. Ziua 20, protestele rezista: Oamenii au iesit din nou, in ciuda ploii, pentru a-si striga supararea in fata Guvernului

    de Valentin Dimitriu

    Duminica, 19 Februarie
    „…cand 3 MII de oameni s-au adunat in ploaie…”
    2-20 februarie-Sute de oameni au iesit in strada pentru a 21-a zi la rand: Zi de zi aici vom fi!

    Romanii au iesit in strada pentru a 21-a zi, consecutiv, manifestand impotriva Guvernului…”
    _________–––______
    Exact ce spuneam cateva zile in urma, oamenii obosesc si renunta, iar guvernul isi va face agenda sa, ei au tot timpul si rabadarea la dispozitie…Asa ca singura rezolvare este doar cea expusa de mine de mii de ori, o miscare radicala, de distrugere a intregii clase politice, iar ‘societatea civila” dovedeste din nou-si pentru a cata oara?- ca nu este in stare de o asa miscare, se impune ca militarii cu grade inalte arondati la NATO, sa intervina si sa execute acest plan…Altfel, toate aceste tergiversari vor conduce la disolutia statului si natiei romane…

  3. OK monarhie, dar este nevoie si de un monarh cu prestanta si clarviziune care sa aiba puterea si stiinta de a reechilibra un stat dar voi va bazati pecorifeul Duda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri