Caută
Close this search box.

Configurare românească pentru rețeaua de pregătire și protecție cibernetică a statelor NATO

Un foarte important și, în egală măsură, amplu și interesant exercițiu de apărare și strategie cibernetică al NATO, numit ”Cyber Coalition 2018”, s-a desfășurat cu o contribuție covârșitoare din partea României. A fost, în fapt, cel mai important exerciţiu de apărare cibernetică organizat până în prezent, de alianţa nord-atlantică. Având Centrul de coordonare în Tartu, Estonia, exerciţiul din ultimele zile ale lunii noienbrie a fost planificat de Comandamentul Aliat pentru Transformare, condus de Comitetul militar al NATO şi a avut ca obiectiv principal instruirea şi testarea capacităţii Alianţei de a-şi apăra reţelele de calculatoare faţă de terţe amenințări. Pe durata a cinci zile, a fost testată capacitatea Alianţei de a-şi proteja reţelele împotriva atacurilor tot mai complexe din spaţiul cibernetic. Prin intermediul acestui exercițiu, NATO își arată determinarea de a deveni la fel de capabilă să se aperere în spațiul cibenetic, precum o face în cel aerian, terestru sau maritim.

Pentru al șaselea an consecutiv, Serviciul Român de Informații, prin intermediul Centrului Naţional Cyberint,a făcut parte din echipa de management al exercițiului. SRI a construit infrastructura virtuală a acestuia și, împreună cu NCIA (Agenţia pentru Comunicații şi Informații a NATO) a elaborat scenariul principal ce s-a desfășurat în cadrul poligonului cibernetic al NATO.

Aflat la cea de a 11-a ediție, exercițiul a reunit peste 700 de participanți din tările aliate, parteneri ai NATO, industrie de specialitate și mediul academic.

La eveniment au participat reprezentanţi ai tuturor țărilor membre NATO, atât din mediul militar cât şi din cel privat şi academic.

Ca un element inedit și important în același timp, exerciţiul a fost de tip distribuit, iar fiecare naţiune a participat de pe teritoriul naţional, nefiind necesară deplasarea în Estonia.

Conectarea echipelor din fiecare stat membru s-a făcut prin reţeaua cibernetică pusă la dipoziţie de Ministerul Apărării din Estonia şi configurată, în mod special pentru acest exerciţiu și pentru toți participanții, de către Centrul CyberInt al Serviciului Român de Informaţii.

România a participat cu o echipă de peste 70 de persoane coordonată de Ministerului Apărării Naţionale, care a acţionat la Centrul de excelenţă pentru tehnologii avansate de securitate cibernetică din Academia Tehnică Militară din Bucureşti.

Echipa a fost formată din reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Protecţie şi Pază, Serviciului de Informaţii Externe, CERT-RO (Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică) şi parteneri privaţi cu expertiză în domeniul securităţii cibernetice de la Avira, Bitdefender, Deloitte, Oracle, Provision, Safetech şi SecureWorks.

Scopul exerciţiului a fost acela de a exersa proceduri şi măsuri de coordonare rapidă între experţii naţionali şi cei ai Alianţei, care îşi folosesc abilităţile de a gestiona o serie de scenarii a căror complexitate a crescut constant în ultimii ani. Utilizând un mediu virtual controlat, toţi participanţii au avut de parcurs scenarii care au implicat ameninţări complexe, la care trebuia să ofere soluţii

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri