Caută
Close this search box.

CSM a stabilit noile reguli pentru alegerea aleatorie a completurilor de la Înalta Curte

ccr

Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) recomandă ca Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) să organizeze de îndată o nouă tragere la sorți a completurilor de 5 judecători, cu mențiunea că, de această dată, aceste completuri vor fi în număr total de șase – trei în civil, precum și trei în penal, în condițiile în care până acum erau două.

Astfel, tragerea la sorţi pentru refacerea completurilor, din 9 noiembrie, este anulată, iar toate dosarele aflate în prezent pe rolul Înaltei Curţi, de competenţa completurilor de 5, înfiinţate din anul 2014 şi până în prezent, se repartizează aleatoriu, în sistem informatizat, completurilor nou înfiinţate.

La unul din completurile de 5 se află și procesul în care Liviu Dragnea a fost condamnat în prima instanță la trei ani și jumătate de închisoare.

Secția pentru Judecători a CSM a stabilit, cu majoritate de voturi şi cu o abţinere din partea președintei ICCJ, Cristina Tarcea, emiterea unei decizii pentru aplicarea deciziei luate în 7 noiembrie de Curtea Constituţională.

Noua procedură de constituire a completurilor de 5

Secţia pentru judecători recomandă înfiinţarea a cel puţin 3 completuri în materie penală şi 3 completuri în alte materii decât cea penală. Acum, la instanța supremă sunt două completuri în materie penală și două în materie civilă.

Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie trebuie să comunice Secţiei pentru judecători a CSM numărul de completuri de 5 judecători
în materie penală şi în alte materii decât cea penală, precum şi structura acestor din urmă completuri, din punct de vedere al reprezentativității judecătorilor din secţiile instanţei supreme.

Judecătorii care vor face parte din aceste completuri sunt desemnaţi, prin tragere la sorţi, în şedinţă publică, de preşedinte sau, în lipsa acestuia, de unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

CSM a stabilit și procedura pentru tragerea la sorți a membrilor completurilor. Astfel, aceasta se va face după convocarea tuturor judecătorilor în activitate din instanța supremă, iar lipsa unuia sau mai multor judecători convocaţi nu împiedică desfăşurarea procedurii. La şedinţa publică în care are loc tragerea la sorţi poate participa orice persoană interesată.

Decanul de vârstă al judecătorilor instanţei supreme participă în mod obligatoriu la tragerea la sorţi, iar în cazul în care nu poate participa este înlocuit de următorul judecător, în ordinea descrescătoare a vârstei. Tragerea la sorţi se înregistrează audio-video.

De asemenea, tragerea la sorţi se va realiza dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/secţiilor respective; decanul de vârstă al judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie va verifica prin citire, în prezenţa celorlalţi judecători, numele judecătorilor înscrişi pe bilete în vederea tragerii la sorţi şi va proceda la introducerea acestora în dispozitive (bile) identice, care să asigure secretul numelui; dispozitivele menţionate vor fi introduse în urne separate corespunzătoare completurilor în materie penală, respectiv în alte materii decât cea penală; bilele cu numele preşedintelui şi ale vicepreşedinţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor fi introduse în urna corespunzătoare secţiei din care provin; preşedintele sau, în lipsa acestuia, unul dintre cei 2 vicepreşedinţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie va extrage numărul de judecători necesar în vederea compunerii tuturor completurilor de 5 judecători.

După tragerea la sorţi a titularilor completurilor de 5 judecători, va fi întocmită lista de permanenţă pentru materia penală, respectiv pentru alte materii decât cea penală, ordinea permanenţei fiind stabilită prin tragerea la sorţi a tuturor celorlalţi judecători ai secţiei/secţiilor respective, care vor asigura, prin rotaţie, în ordinea intervenţiei situaţiilor de înlocuire, participarea în completuri în cazul înlocuirii titularului în condiţiile legii; aceste situaţii se notează într-o evidenţă specială.

CSM a mai stabilit că după tragerea la sorţi toate dosarele aflate în prezent pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de competenţa completurilor de 5 judecători, înfiinţate din anul 2014 şi până în prezent, se repartizează aleatoriu, în sistem informatizat, completurilor nou înfiinţate de 5 judecători.

Potrivit deciziei de miercuri a CSM, preşedintele fiecărui complet ia măsurile urgente în vederea judecării cauzei, inclusiv pentru stabilirea termenului, iar toate dosarele care vor fi înregistrate pe rolul instanței supreme până la sfârşitul anului 2018, de competenţa completurilor de 5 judecători, vor fi repartizate completurilor nou înfiinţate.

„Prezenta hotărâre se aduce la îndeplinire de îndată, în vederea creării premiselor pentru rezolvarea potenţialelor situaţii cu caracter urgent apărute în activitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Pentru desemnarea completurilor de 5 judecători care vor funcţiona în anul 2019, Secţia pentru judecători va adopta o hotărâre în acest sens”, a mai stabilit CSM.

În motivarea deciziei prin care Curtea Constituțională a stabilit că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători, magistrații precizau că obligaţia de a identifica soluţiile, la nivel de principiu, cu privire la legala compunere a completurilor de judecată şi de a asigura punerea lor în aplicare revine Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri