Caută
Close this search box.

Dan Şova, Constantin Niţă şi Rudel Obreja, eliberaţi din închisoare, după ce au invocat ilegalitatea completurilor de cinci judecători

Instanţa supremă a decis miercuri noapte eliberarea mai multor persoane în trei dosare celebre în care avocaţii condamnaţilor au invocat ilegalitatea completurilor de cinci judecători.

Foștii miniștri PSD, Dan Şova şi Constantin Niţă, precum și fostul pugilist olimpic și președinte al FR Box, Rudel Obreja, au fost puşi în libertate de îndată, prin decizia completului Penal 2 al ICCJ, recursurile în anulare formulate de aceştia având termen în 21 ianuarie.

Cei trei vor părăsi în această noapte penitenciarele în care erau încarceraţi, după deciziile de condamnare în dosare de corupţie.

Instanţa supremă a admis cererile de suspendare a pedepselor în cazul celor trei. Deciziile sunt executorii, motiv pentru care condamnaţii vor ieşi din închisoare de îndată.

Decizia a fost pronunțată de Completul de judecată numărul 2 de la ICCJ, același complet care îl judecă definitiv pe Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la DGSAPC Teleorman.

Completul numărul 2 este format din judecătorii: Luciana Mera, Simona Encean, Alexandra Iuliana Rus, Lucia Rog si Aida Popa.

„Admite cererea de suspendare a executării sentinţei penale nr. 506 din 25 septembrie 2017 pronunţate de Secţia penală a Înaltei Curţi în dosarul nr. 526/1/2016, definitivă prin decizia penală nr. 108 din 20 iunie 2018, pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 3174/1/2017, până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare. Dispune punerea de îndată în libertate a contestatorului condamnat Şova Dan-Coman de sub puterea mandatului de executare a pedepsei emis în baza sentinţei penale nr. 506 din 25 septembrie 2017 pronunţate de Secţia penală a Înaltei Curţi în dosarul nr. 526/1/2016, definitivă prin decizia penală nr. 108 din 20 iunie 2018, pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 3174/1/2017, dacă nu este arestat în altă cauză”, se arată în decizia instanţei.

Instanţa a admis în principiu contestaţia în anulare formulată de condamnatul Şova Dan – Coman împotriva deciziei penale nr. 108 din 20 iunie 2018, pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 3174/1/2017 şi a fixat termen pentru soluţionarea contestaţiei în anulare la data de 21 ianuarie 2019, Sala Secţiei penale, când va fi citat şi Şova. Decizii similare u fost date în cazurile lui Rudel Obreja şi Constantin Niţă.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a rămas în pronunțare, miercuri după-amiază, cu privire la suspendarea executării pedepsei formulate de avocații Alinei Bica în dosarul în care a fost condamnată la 4 ani de închisoare pentru favorizarea făptuitorului.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a rămas în pronunţare privind suspendarea executării pedepsei formulate de avocaţii Alinei Bica în dosarul în care a fost condamnată la 4 ani de închisoare pentru favorizarea făptuitorului.

O asemenea contestaţie în anulare a fost formulată şi de avocaţii Elenei Udrea în cauza „Gala Bute”, pe rolul altui complet de judecată, însă procesul a fost amânat deoarece lipsea dosarul din arhivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri