Caută
Close this search box.

Decizie uriașă în Parlament pentru cei cu datorii la bancă. Milioane de români ajutați

afaceri

Comisiile de specialitate din Camera Deputaților a aprobat legile promovate de parlamentarul Daniel Zamfir, cel mai cunsocut adversar al sistemul bancar. Parctic, executarea silită devine mult mai dificil de făcut, iar restanțierii vor mai avea de plătit sume infime comparativ cu ceea ce se întâmplă astăzi.

Pentru sistemul bancar, aşa cum au arătat inclusiv unele analize făcute de Banca Naţională a României (BNR) ar putea fi o lovitură fără precedent.  Băncile ar putea avea nevoie de sume importante pentru a se recapitaliza dacă legile lui Zamfir vor fi, până la urmă, adoptate de plenul Parlamentului.

Pe partea cealaltă, debitorii, mai ales cei restanţieri primes mai multe avantaje.

Pe scurt, cel mai importante prevederi:

-contractele de credit nu vor mai fi titluri executorii,  ceea ce înseamnă că restanţierii nu vor mai putea fi excutaţi silit fără ca banca sau IFN-ul creditor să obţină învestirea cu titlu executoriu a contractului, de la o instanţă. Astfel de procese pot dura ani de zile

– Restanţierii “ vânduţi” către firmele de recuperare nu vor plăti mai mult decât dublul sumei pe care firma a plătit-o pentru respectivul credit, ceea ce înseamnă reduceri uriaşe pentru restanţieri. În preznt, creanţele sunt cumpărate de la bănci cu 15-20% din valoarea lor, dar au fost perioade în care erau vândute şi la 3-5% din valoare. Dacă noua lege intră în vigoare, restanţierul va plăti, prin urmare, maximum 6-10% din valoarea creditului, până la 40% în cazul împrumuturilor mai recent externalizate.

– Dobânzile pentru creditele acordate persoanelor fizice nu vor mai putea depăşi un anumit plafon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri