Caută
Close this search box.

Dezbateri Brexit în Parlamentul britanic: May îndeamnă parlamentarii să îi sprijine acordul

theresa may

Premierul britanic, Theresa May, a cerut, joi, deputaților să-i sprijine acordul de divorț cu Uniunea Europeană, dar a făcut efort și un progres de a convinge proprii membrii răzvrătiți ai partidului ca să-i sprijine acordul, informează Reuters.

May a avertizat în repetate rânduri că, dacă parlamentarii resping acordul său cu Bruxelles, care va vedea Marea Britanie ieșind din UE pe 29 martie cu legături strânse, singurele alternative la acesta este ieșirea fără o înțelegere sau inversarea Brexit.

Parlamentul britanic se află la jumătatea unei dezbateri de cinci zile cu privire la acordul Brexit, înaintea unui vot critic pe 11 decembrie, care va defini plecarea Marii Britanii din UE și ar putea determina viitorul lui May ca lider. În prezent, pare să-și piardă votul.

Cu o zi înainte de vot, pe 10 decembrie, Curtea Europeană de Justiție va pronunța o hotărâre cu privire la posibilitatea ca Marea Britanie să poată inversa în mod unilateral mișcarea de plecare. „Există trei opțiuni: una este de a părăsi Uniunea Europeană printr-o înțelegere … celelalte două sunt ori plecăm fără o înțelegere, ori nu avem deloc Brexit”, a declarat May pentru BBC Radio. Ea a spus că se adresează parlamentarilor cu privire la acordarea unui rol mai important parlamentului în ceea ce privește declanșarea unui așa-numit mecanism de sprijin în Irlanda de Nord sau extinderea unei perioade de tranziție în care s-ar aplica mai mulți termeni de membru al UE.

În primele două zile de dezbatere, 15 dintre parlamentarii propriului Partid Conservator au declarat în mod explicit că intenționează să voteze împotriva acordului Theresei May. Va trebui fie să le câștige, fie să câștige un număr substanțial de parlamentari din opoziție, ceea ce pare puțin probabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri