Caută
Close this search box.

Dezbateri Brexit în parlamentul britanic: Theresa May se confruntă cu o luptă pentru viața sa politică

theresa may

Premierul britanic Theresa May se confruntă cu o luptă pentru viața sa politică săptămâna aceasta printr-un vot parlamentar care va decide soarta divorțului Brexit, informează AFP.

Guvernul divizat al liderului pare să se confrunte cu o înfrângere gravă în parlament marți cu privire la proiectul de acord de retragere pe care l-a semnat cu Bruxelles luna trecută. Textul care definește termenii prin care statul insular își lasă principalul partener comercial după 46 de ani pare că se va confrunta în Camera Comunelor. O înfrângere ar putea iniția provocări imediate pentru May, atât din partea Partidului Conservator, cât și din partea Partidului Laburist din opoziție. De asemenea, ar lăsa procesul Brexit torționar într-o stare de flux – și să ridice perspectivele unui scenariu fără înțelegere – cu mai puțin de patru luni înainte de data de plecare – 29 martie.

Rapoartele mass-media au declarat că May era sub presiunea cabinetului său de a încerca să salveze acordul prin întârzierea votului și zborul spre Bruxelles pentru a căuta mai multe concesii înainte de un summit planificat cu cei 27 de lideri europeni joi și vineri. Dar secretarul Brexit, Stephen Barclay, a declarat pentru BBC duminică: „Votul merge mai departe”.

Cea mai curată ruptură

Echipa May insistă că viziunea ei oferă cea mai curată ruptură dintre Marea Britanie și UE, pe care susținătorii Brexit l-ar putea spera în acest stadiu târziu. O respingere din partea parlamentului „ar însemna o gravă incertitudine pentru națiune, cu un risc foarte mare de a nu avea nici un Brexit”, a declarat May pentru „Daily Mail”. Ea a ridicat, de asemenea, spectrul unor alegeri anticipate și o eventuală revenire la putere a Partidului Laburist din opoziție pentru prima dată din 2010. Potrivit lui May, perspectivele liderului laburist „Jeremy Corbyn de a-și pune mâinile pe putere este un risc pe care nu-l putem permite”.

Ziarele au identificat mai mult de șase actuali și foști miniștri în cabinetul lui May, care sunt, de asemenea, pregătiți să candideze pentru postul ei în cazul în care ea va cădea în zilele următoare. În același timp, susținătorii UE își pun speranțele în fața unei Curți Europene de Justiție, care se pronunță luni, dacă parlamentul britanic are dreptul de a opri în mod unilateral Brexit.

Concesii simbolice

May ar putea avea o muncă grea asigurând condiții mai bune de divorț acceptabile Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord, care i-a sprijinit guvernul de mai mult de un an.

Președintele UE, Donald Tusk, a semnalat că nu vor fi făcute concesii după ce a vorbit duminică la telefon cu May. Cu toate acestea, Bruxelles vrea, de asemenea, să o vadă pe May reușind și să evite coșmarul economic care ar putea să se desfășoare dacă Marea Britanie va ieși fără acorduri care să sprijine comerțul viitor. Oficialii europeni au afirmat că ar putea găsi o modalitate de a oferi o concesie simbolică de la Bruxelles, pe care May ar putea să o ia înapoi la Londra. Dar au subliniat că astfel de intervenție nu poate modifica baza acordului de retragere însăși. Cele două părți ar putea „să lucreze la protocolul (însoțitor) sau să clarifice un punct care este considerat important pentru a putea să-l readucă în parlament”, a declarat o sursă informată europeană, citată de AFP, cu condiția anonimatului. În asemenea caz vor aștepta de la May să trimită versiunea aranjată pentru un al doilea vot la o dată nespecificată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri